U Novom Sarajevu uskoro javna električna punionica za vozila

U Novom Sarajevu uskoro javna električna punionica za vozila

Na području Općine Novo Sarajevo uskoro će biti postavljena javna električna punionica za vozila s ciljem doprinosa zaštiti okoliša, smanjenju emi

Na području Općine Novo Sarajevo uskoro će biti postavljena javna električna punionica za vozila s ciljem doprinosa zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i povećanju energetske sigurnosti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istakao je kako Općina Novo Sarajevo nastavlja sa uvođenjem noviteta i razvojem ekološke svijesti u gradu i državi koja ima jako nizak nivo upotrebe tehnologije koja se u svijetu snažno razvija.

– Jedni smo od prvih u Kantonu Sarajevo koji ćemo svojim sugrađanima omogućiti punjenje električnih vozila na propisanim punjačima u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila u BiH koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica – dodao je.

Punionica je donacija firme “Porsche Inter Auto”, a direktor kompanije Porsche BH Senad Olovčić istakao je kako ova firma intenzivno radi na promociji elektromobilnosti, saopćeno je.

– Slijedimo globalnu strategiju VW Grupacije koja želi do 2050. godine biti potpuno karbonski neutralna. To znači da ćemo do 2050. godine imati nula posto zagađenja u svim fazama eksploatacije vozila, počevši od procesa proizvodnje, vožnje automobila, ali i procesa recikliranja – naveo je.

Apelirao je i na nadležne institucije vlasti u Bosni i Hercegovini da pruže doprinos ovim ciljevima ukidanjem carina na uvoz električnih vozila, te da se kroz različite fondove stimulira nabavka električnih i hibridnih vozila, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije i regije.

(FENA)