Učenici pronalaze inovativna rješenja za čisto Sarajevo

Učenici pronalaze inovativna rješenja za čisto Sarajevo

U okviru inovacijskog foruma "Sarajevo Unlimited" danas je počeo dvodnevni hackathon na kojem 50 učesnika uz pomoć stručnjaka iz oblasti odlaganja otp

U okviru inovacijskog foruma “Sarajevo Unlimited” danas je počeo dvodnevni hackathon na kojem 50 učesnika uz pomoć stručnjaka iz oblasti odlaganja otpada, IT sektora i građanskog aktivizma radi na pronalasku rješenja u segmentu upravljanja čvrstim otpadom.

Uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, u okviru projekta “Boljom upravom za brži ekonomski rast – EGG”, Vlada Kantona Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) traže inovativna tehnološka rješenja koja će unaprijediti kvalitet komunalnih usluga, posebno u segmentu suzbijanja i prijavljivanja nepropisnog odlaganja otpada.

Kako je istaknuto na otvaranju hackthona problemi s kojima se društvo danas suočava ne mogu se više rješavati tradicionalnim metodama ignorirajući velike tehnološke pomake koji otvaraju vrata novim, prikladnijim rješenjima.

Programski menadžer u Ambasadi Kraljevine Norveške u BiH Ognjen Grujić je napomenuo da je iz tog razloga Ambasada udružila snage sa UNDP-om i Kantonalnom vladom u organizaciji hackathona s ciljem pronalaska novih rješenja za stare probleme.

Na otvaranju hachathona prisutnima se obratio i kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić ističući da je Vlada provela niz akcija s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi održavanja javne čistoće.

Stručni žiri sutra, 23. oktobra, proglasit će pobjedničku ideju, čiji će razvoj i praktična primjena biti podržani kroz projekat EGG, saopćeno je danas iz UNDP-a.

Energetika.ba / FENA