Uskoro obnova i utopljavanje tri sarajevske škole

Uskoro obnova i utopljavanje tri sarajevske škole

U okviru "Projekta energetska efikasnost za BiH", koji u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, putem kred

U okviru “Projekta energetska efikasnost za BiH”, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, putem kreditnih sredstava Svjetske banke, zahvaljujući mjerama energijske efikasnosti, još tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobiti će novo ruho.

Tim povodom, jučer je potpisan ugovor između Josipa Martića, ministra prostornog uređenja FBiH i predstavnika mostarskih kompanija JV Promark doo i ZT Tehnozaštita doo, koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1.250.000,00 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama JU “Srednja elektrotehnička škola”, JU “Peta osnovna škola”, Ilidža, te JU OŠ “Izet Šabić”, Vogošća će biti realizovani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

“Uspješna saradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. S istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju,” izjavio je ministar prostornog uređenja FBiH, Josip Martić, prenosi Klix.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uslove boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao i emisiji CO2.

Energetika.ba