Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Vlada FBiH odobrila milion KM

Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Vlada FBiH odobrila milion KM

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, putem Implementacijske jedinice projekta "Energetska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH, o

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, putem Implementacijske jedinice projekta “Energetska efikasnost u BiH” za Federaciju BiH, odobrila korištenje sredstava od povrata PDV-a u visini od 1.003.635,41 maraka, s ciljem provođenja daljih aktivnosti u okviru ovog projekta.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, spomenuta sredstva će biti korištena u skladu s procedurama nabavke Svjetske banke s ciljem implementacije dodatnih aktivnosti (konsultantske usluge, robe, radovi na objektima od značaja za Federaciju BiH), kao i sredstva iz komponente za županije koja će biti korištena za radove na objektima od značaja za županije i bit će raspoređena na županije razmjerno sudjelovanju u iskorištenim kreditnim sredstvima.

Sredstva od povrata PDV-a ostvarena prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i doznačena na račun kod Union banke d.d. Sarajevo kojim zajedno upravljaju Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo financija u okviru Projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

Inače, projektom “Energetska efikasnost u BiH”, koji se financira iz kredita Svjetske banke, ulaže se u energijsku efikasnost u školama, bolnicama, i drugim javnim objektima, kao i povezane konsultantske usluge.

Energetika.ba