Zagrebačka INA želi pod hipoteku staviti imovinu Energopetrola, predstavnik Vlade FBiH protiv

Zagrebačka INA želi pod hipoteku staviti imovinu Energopetrola, predstavnik Vlade FBiH protiv

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Skupštine Energopetrola predstavnik Vlade FBiH usprotivio se namjeri većinskog vlasnika ove kompanije, a to je

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Skupštine Energopetrola predstavnik Vlade FBiH usprotivio se namjeri većinskog vlasnika ove kompanije, a to je zagrebačka INA, da se pod hipoteku stavi sva imovina Energopetrola u cilju posudbe novca.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Hermedin Zornić, član Nadzornog odbora Energopetrola ispred kapitala Vlade FBiH.

”Prije održavanja sjednice Skupštine dioničara bila je sjednica NO i ja sam kao član tog odbora ispred državnog kapitala glasao protiv te odluke. Nakon toga sam blagovremeno izvjestio ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića. Sukladno Zakonu o privrednim društvima, da je bilo jednoobraznog glasanja ne bi bila potrebna sjednica Skupštine dioničara. Ja sam glasao protiv isto što sam uradio i kod emisije dionica”, kazao je Zornić.

On je rekao da Vlada FBiH, iako je manjinski dioničar, može tražiti zaštitu protiv ovakve odluke.

Inače, INA d.d. Zagreb u februaru je postala vlasnik 88,6 posto dionica ove kompanije. Federacija BiH, koja nije učestvovala u dokapitalizaciji, smanjila je svoje učešće sa 22,1 na 7,6 posto.

Treba napomenuti da je prošle godine rasprodata Energopetrolova imovina odnosno poslovni prostor u prizemlju zgrade u ulici M. Ćazima Ćatića 2 u Sarajevu, površine 100 kvadrata, čija je vrijednost 177.288 KM.

Drugi dio se odnosi na prostor površine 83 m2 na istoj adresi, na prvom spratu, s cijenom od 153.700 maraka.

Prije toga INA je prodala dvije Energopetrolove pumpe. Riječ je o benzinskoj stanici Ormanica koja je prodata firmi Kopex Sarajlić doo Srebrenik za 172.000 maraka i benzinskoj stanici Boračko jezero koja je prodata za 41.101 KM.

Osim toga, u posljednjem izvještaju Agencije za privatizaciju FBiH navodi se da INA namjerava prodati imovinu Energopetrola u vrijednosti od 6,5 miliona maraka.

Energetika.ba / Klix.ba