Energetika.ba
Zaštita okoliša

Bastida: Era fosilnih goriva je okončana

Autor: Energetika.ba
Bastida: Era fosilnih goriva je okončana

Mlada aktivistica Xiye Bastida u četvrtak je poručila svjetskim čelnicima da je klimatska kriza rezultat toga da moćni ljudi poput njih podržavaju štetne sisteme kolonijalizma, represije, kapitalizma i "tržišno orijentiranih rješenja ispiranja mozga" za globalne probleme.

U svom oštro intoniranom govoru na virtualnom klimatskom samitu, izjavila je da rješenja za globalno zagrijavanje "moraju biti udružena s činjenicom da je klimatska pravda društvena pravda".

Kaže da se trenutni ekonomski i politički sistemi "oslanjaju na zone žrtvovanja koje imaju za cilj globalni Jug i crne i smeđe zajednice na globalnom Sjeveru".

Također je istaknula da, umjesto što samo govore o klimatskim promjenama, svjetski čelnici "trebaju prihvatiti da je era fosilnih goriva okončana".

Zatražila je trenutnu tranziciju na obnovljivu energiju širom svijeta i ukidanje subvencija za fosilna goriva i infrastukturu, uključujući i nove cjevovode.

Devetnaestogodišnja Bastida čelnica je Petkom za budućnost, međunarodnog pokreta mladih u kome je i švedska aktivistica Greta Thunberg. Ona (Thunberg), trebala bi se obratiti američkom Kongresu na posebnom dešavanju, prenosi AP.

Energetika.ba / FENA