Energetika.ba
Zaštita okoliša

Bečka Vijećnica će uskoro dobiti daljinsko hlađenje

Autor: Energetika.ba
Bečka Vijećnica će uskoro dobiti daljinsko hlađenje

Gradska vijećnica u Beču će od 2022. godine biti snabdjevena daljinskim hlađenjem. Putem novog sistema će se postići ušteda od 70 posto potrošnje energije i 50 posto emisija ugljen dioksida, u poređenju s konvencionalnim klima uređajima, saopćila je gradska vlast.

Cjevovodi do sjedišta gradske uprave su već postavljeni, sljedeći korak je uvođenje novog rashladnog sistema u zgradu, kako bi se od 2022. sve prostorije mogle hladiti na ekološki prihvatljiv način.

Uspostavljanjem sistema za daljinsko hlađenje kapaciteti rashladne snage će se povećati za, kako su istakli, 1,4 megavata, što odgovara snazi od 400 konvencionalnih klima uređaja.

"Priključak vijećnice na novi sistem hlađenja je važan korak u pravom smjeru. Samo se sa klimatski prihvatljivim tehnologijama za grijanje i hlađenje možemo uspješno suprotstaviti klimatskoj krizi", izjavio je Peter Hanke, član gradske i pokrajinske vlade, resor za finansije, privredu, rad, međunarodne odnose i Bečka javna preduzeća.

Projekat podržalo preduzeće Wien Energie (Foto: PID)
Projekat podržalo preduzeće Wien Energie (Foto: PID)

Osim električne energije, za ovaj rashladni sistem se koristi veliki dio, kako su ukazali, toplotne energije iz spalionica otpada. U glavnom gradu Austrije se ekološkim hlađenjem opskrbljuje skoro 140 zgrada, među koje spadaju i zgrade Univerziteta u Beču, Narodne banke, Hotela Kempinski ili Ringturma.

Vijećnica će uskoro biti još jedna javna zgrada sa ekološkim hlađenjem, što je rezultat saradnje preduzeća za snabdijevanje električnom energijom Wien Energie i Magistratskog odjela za izgradnju i upravljanje zgradama (MA 34), saopćili su iz Grada Beča.

Energetika.ba