Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ceteor realizirao projekt energijske efikasnosti u javnim zgradama u Prištini

Autor: Energetika.ba
Ceteor realizirao projekt energijske efikasnosti u javnim zgradama u Prištini

Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR) iz Sarajeva uspješno je realizovao projekt Energijske efikasnosti u javnim zgrada u Prištini (Energy Efficiency Refurbishment of Public Buildings in Prishtina) finansiran od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je potvrđeno Feni iz CETEOR-a realizacija projekta trajala je šest mjeseci, a glavni cilj bio je uvođenje integralnog sistema podrške za planiranje pouzdanog i pristupačnog programa energijski efikasne sanacije javnih zgrada na području Opštine Priština.

U okviru projekta izrađena je detaljna baza javnih zgrada u vlasništvu Opštine Priština, pregled trenutnog stanja sa aspekta energijske efikasnosti i mogućih mjera energijske efikasnosti za 50 javnih zgrada te je predstavljen program investiranja u mjere energijske efikasnosti struktuiran u tri kategorije (kratkoročne, srednjoročne i dugoročne investicije).

Implementacijom predloženog programa ostvaruje se niz koristi za opštinu Priština kao što su povećanje ušteda energije, smanjenje uvoza energije i manji trgovinski deficit, produženje životnog vijeka saniranih zgrada te smanjenje emisije stakleničkih gasova.

Energetika.ba / FENA