Energetika.ba
Zaštita okoliša

Čibukčić na UN-ovoj konferenciji: Delegatima sam prenio informaciju o toplovodu Kakanj - Sarajevo

Autor: Energetika.ba
Čibukčić na UN-ovoj konferenciji: Delegatima sam prenio informaciju o toplovodu Kakanj - Sarajevo

U Madridu traje UN-ova konferencija o klimatskim promjenama, COP 25, u čijem su radu uzeli učešće brojni svjetski državnici, od generalnog sekretar UN-a Antonija Guteresa (Guterres), predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (Ursula von der Leyen), brojnih šefova država i vlada.

U okviru COP 25 danas i sutra održava se i ”World Climate” samit, na kojem će učestvovati više od 7.500 delegata iz cijelog svijeta, UN-ovi zvaničnici, uključujući državnike, predsjednike najvećih globalnih kompanija, lidere eko udruženja, poput Grete G., lorda Bronsona, predsjednika Virdžinije, Arnolda Švarcinegera (Schwarzenegger)… Među delegatima je i Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

– Kako ste i naveli, u Madridu na COP 25 i ”World Climate” konferenciji se govori o globalnim klimatskim promjenama, njihovim posljedicama, ali i načinima kako zaustaviti katastrofalne trendove. Godina 2018. je bila rekordna u globalnom zagrijavanju i posljedice svi osjetimo dobrano. Međutim, u skladu s krilaticom ”misli globalno – djeluj lokalno”, ja bih ipak iskoristio ovaj poziv da podijelim s vama informaciju kako se projekt toplovoda Kakanj – Sarajevo, koji je gospodin Fahrudin Radončić pokrenuo prije nekoliko godina, realizira dobrom dinamikom – rekao je Čibukčić.

On je kazao i kako je u petak održan radni sastanak predstavnika Ministarstva energetike, rudarstva, industrije, “Elektroprivrede BiH” i Fonda za zaštitu okoliša, na kojem je izabrana komisija za reviziju već gotovog nacrta idejnog projekta.

– U naredne tri sedmice ćemo završiti i taj posao i projekt prezentirati javnosti. Izgradnjom ovog toplovoda, uz druge proaktivne mjere, Sarajevo, ali i druge gradove na trasi od Kaknja do Sarajeva, skinut ćemo s liste najzagađenijih gradova na svijetu. Ovaj projekt je s okolišnog, ekonomskog i socijalnog aspekta nezamjenjiv i već sam uspio određenom broju delegata na ovoj konferenciji podijeliti informaciju o njemu. Kako se može čuti i ovdje, trend je gašenja termoelektrana u svijetu, a samo kogenerativnim pristupom, dakle, proizvodnjom električne energije i isporukom toplotne energije, možemo sačuvati naše elektrane u proizvodnom ciklusu i u isto vrijeme očuvati okoliš smanjujući količinu emisija štetnih plinova iz individualnih ložišta – rekao je Čibukčić za “Avaz”.

Energetika.ba