Energetika.ba
Zaštita okoliša

Dalipagić: BiH poduzima mjere u cilju zaštite okoliša od zagađenja

Autor: Energetika.ba
Dalipagić: BiH poduzima mjere u cilju zaštite okoliša od zagađenja
Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić sudjelovao je na Ministarskom okruglom stolu o prometu i klimatskim promjenama COP24 u Leipzigu, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama.

Dalipagić je kazao da BiH konstantno ulaže napore kako bi ispunila obaveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, posebno obaveze proistekle iz sporazuma i konvencija pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Naveo je konkretne mjere koje će BiH pokušati poduzeti u narednom razdoblju u cilju zaštite okoliša od zagađenja nastalog utjecajem prometa, kao što su poticaji za korištenje vozila niske potrošnje i uvoz hibridnih i električnih vozila, te korištenje željezničkog umjesto cestovnog prometa.

Od 1. juna, podsjetio je, na snagu stupa emisioni standard EKO-5 za rabljena vozila koja se uvoze u BiH i EKO-6 za uvoz novih vozila.

- Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je nedavno donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa pooštravaju se uvjeti za korištenje vozila koja prometuju u BiH, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta ispušnih plinova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila - istaknuo je Dalipagić.

Rezultati ovakvih ispitivanja, dodao je, pratit će se kako bi znali stvarne učinke uvedenih mjera, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Energetika.ba / FENA