Energetika.ba
Zaštita okoliša

Đapo u Krajini povodom Dana planete Zemlje: Bihać je naš biser

Autor: Energetika.ba
Đapo u Krajini povodom Dana planete Zemlje: Bihać je naš biser

Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo boravi u posjeti Unsko-sanskom kantonu.

U okviru višednevne posjete Krajini ministrica Đapo u društvu gradske vijećnice Lejle Bakrač, posjetila je Gradsku upravu, gdje su razgovarali s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem i njegovim saradnicima.

Razgovaralo se o bitnim projektima značajnim za grad Bihać prvenstveno na polju turizma, a to podrazumijeva riješavanje infrastrukturnih projekata u Nacionalnom parku „Una“.

Kako je zaključeno, primarni projekat jeste asfaltiranje puta do samog nacionalnog parka te uspostava i početak izrade planova kako bi se definirale razvojne zone, a sve radi bržeg razvoja našeg Nacionalnog parka.

Ministrica je danas održala i sastanak s premijerom Vlade USK Mustafom Ružnićem i državnim zastupnikom Jasminom Emrićem, a razgovaralo se o svih projektima značajnijim za razvoj Krajine.

Također, danas će biti potpisan ugovor između predstavnika USAID-a i predstavnika Nacionalnog parka „Una“ kojim će započeti izrada i realizacija akcijonog plana razvoja menadžmenta našeg nacionalnog parka.

Ceremonije potpisivanja održana je u seoskom domaćinstvu “Pčelica”, koje predstavlja pozitivan primjer podizetništva u zaštićenom području u kojem se generacijama proizvodi med.

- Danas je Dan planete Zemlje, mi smo htjeli da ga obilježimo ovdje u gradu Bihaću te će se u Nacionalnom parku izvršiti potpisivanje ugovora između Nacionalnog parka „Una“ i USAIDa. Sa gradonačelnikom Fazlićem razgovarali smo o raznim projektima iz oblasti okoliša i turizma uzimajući u obzir da je Bihać jedan od gradova s najviše potencijala u oblasti turizma na području Bosne i Hercegovine – rekla je Đapo.

Energetika.ba