Energetika.ba
uspješan pilot projekat

DOK-ING testirao postrojenje za proizvodnju vodika iz otpadnog tekstila

Autor: Energetika.ba
DOK-ING testirao postrojenje za proizvodnju vodika iz otpadnog tekstila
Foto: Unsplash

Kompanija DOK-ING, u saradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca, uspješno je testirala svoje pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik.

Radi se o razvojnom projektu vrijednom 700.000 eura, sufinansiranom iz Norveškog fonda za inovacije, a cilj mu je razviti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad, čime se mijenja paradigma obrade tekstilnog otpada, koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje na odlagalište, izvijestili su iz DOK-ING-a.

Naime, u EU procjenjuju da je potrošnja tekstila po stanovniku u 2020. godini iznosila 14,8 kilograma, dok je primjerice u 2003. iznosila 10,1 kilogram. Zbog eksponencijalnog rasta tog problema, Evropska unija donijela je ambiciozne ciljeve u pogledu zbrinjavanja. Međutim, na tržištu do sada nije postojalo odgovarajuće rješenje.

Članica DOK-ING Grupe, DOK-ING Indeloop razvila je inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno, koja ne samo zbrinjava otpad tako da minimizira njegovo odlaganje, već i iz njega proizvodi dodatnu vrijednost odnosno energiju.

Inovacija procesom uplinjavanja obrađuje otpadni tekstil i pretvara ga u vodik, pepeo i čađu, prenosi Hina. Čitav proces nije štetan za okoliš, a dobiveni pepeo se može dalje koristiti za građevinski materijal poput cigle, dok je primjena vodika u obliku energije i goriva višestruka.

“Naša zvijezda vodilja u razvoju bila je kako osmisliti proces u kojem otpad prestaje biti nešto čega se želimo riješiti i postaje vrijedna sirovina koja stvara novu vrijednost. Veliko je postignuće što danas imamo inovaciju koja upravo iz otpada stvara energiju. LOOPER sprječava otprilike 275.100 kilograma emisija CO2 godišnje u poređenju s konvencionalnim načinima obrade tekstilnog otpada i u potpunosti isključuje potrebu za odlaganjem tekstilnog otpada na odlagalište, što je nedvojbeno najviši tehnološki doseg zelenog i kružnog gospodarstva za tekstil”, kazala je Danica Maljković, direktorica za energiju i održivost u DOK-ING Grupi, prenose Financije hr.

Kroz funkcionalni prototip demonstriran u industrijskom okruženju na pilot lokaciji u Čakovcu, DOK-ING je dokazao svoju tehnologiju i, kako ističu, sada mogu ponuditi taj proizvod na globalnom tržištu.