Energetika.ba
Zaštita okoliša

Eko forum Zenica i češka 'Arnika' sastavili listu najvećih zagađivača u BiH

Autor: Energetika.ba
Eko forum Zenica i češka 'Arnika' sastavili listu najvećih zagađivača u BiH

Stručnjaci Centra za podršku građanima “Arnika” iz Češke i Eko foruma Zenica, prema dostupnim podacima koje entitetskim ministarstvima okoliša i hidro meteorološkim zavodima dostavljaju same kompanije, zaključili su kako su kompanije “ArcelorMittal” Zenica, Termoelektrana Tuzla te fabrike hemijske industrije u Lukavcu, koksara GIKIL i tvornica hemikalija Sisecam Soda, bili najveći zagađivači zraka u BiH u analiziranom periodu 2015.-2017. godine - saopćile su ove organizacije na današnjoj prezentaciji u Zenici.

Ustvrdili su da podaci koje su dostavili zagađivači puni su grešaka, pa javnost nema pristup potpunim informacijama o njihovom utjecaju na okoliš. Podaci se odnose samo na zagađenje zraka, a podataka o zagađenju tla i vode nema.

-Pritom, nekoliko zagađivača sakrivaju podatke o emisijama od javnosti pa nisu dostupni podaci iz Republike Srpske, gdje se nalaze značajni zagađivači, kao što su termoelektrane Gacko, Stanari i Ugljevik. Podaci za 2018. godinu bit će dostupni tek u septembru, kada Fond za zaštitu okoliša FBiH šalje fakture zagađivačima za plaćanje naknade za emisiju - kazao je profesor Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Svrha objavljivanja ovakvog nepotpunog registra je, pojašnjava on, da se ukaže na njegove nedostatke i da ga svi javno vide.

-Svi mogu svojim očima vidjeti u sredinama u kojima žive kakvo je stanje zraka te zašto nekog zagađivača nema na listi - istakao je Lemeš.

BiH još nije ratificirala Protokol o Registru ispuštanja i prenosa zagađenja (PRTR), ali ga je ugradila u postojeće zakone iz 2003. godine koji se, navodi Lemeš, ne poštuju.

-Evropska mapa zagađivača pokazuje da je zagađenja najviše u mjestima industrije - sjever Italije, Češka, Poljska i naravno Balkan. Veliko je pitanje koliko su ovi podaci pouzdani, jer nije razvijena mreža mjernih stanica u BiH. Vjerovatno je stanje i gore nego je prikazano na mapi - smatra predsjednik Centra za podršku građanima “Arnika” Martin Skalský.

Kaže da je primjetno da opada broj podataka o emisijama koji se dostavljaju nadležnim institucijama, čije su podatke oni i koristili za izradu izvještaja.

Podatke najvećih zagađivača koji ispuštaju hemikalije opasne po ljudsko zdravlje i okoliš u količinama koje prelaze granične vrijednosti utvrđene u EU registru E-PRTR, dostupni su na web stranici: eko.ba.

Energetika.ba / FENA