Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekolozi traže od norveškog suda da zaustavi tri naftna i gasna polja

Autor: Energetika.ba
Ekolozi traže od norveškog suda da zaustavi tri naftna i gasna polja
Ekološke grupe u utorak će tražiti od norveškog suda da blokira razvoj tri naftna i plinska polja u Sjevernom moru, navodeći kao razlog nedovoljnu procjenu globalnog uticaja na klimu od buduće upotrebe nafte, piše Reuters.

Tužba koju su podnijeli Greenpeace i njegov partner Nature and Youth odnosi se na polja Yggdrasil i Tyrving kojima upravlja Equinor (EQNR.OL) i Aker BP (AKRBP.OL) Yggdrasil i Tyrving, a koja drže zajedničke rezerve od oko 875 miliona barela ekvivalentne nafte.

Dvije nevladine organizacije su 2020. izgubile spor protiv arktičkog bušenja na najvišem sudu Norveške, koji je zaključio da parlament i vlada imaju široka ovlaštenja da dodjeljuju nove površine nafte. Ali Vrhovni sud je takođe primetio da bi vlada trebalo da razmotri uticaj ukupnih emisija kada se razvijaju nova polja, uključujući kada se nafta i gas na kraju spale.

U novoj tužbi, nevladine organizacije tvrde da ministarstvo energetike nije uzelo u obzir buduće emisije prilikom odobravanja tri projekta i reklo je da bi Okružni sud u Oslu stoga trebao proglasiti odobrenja nevažećima i izdati preliminarne mjere.

Država je, međutim, odbacila ovo gledište, tvrdeći da su odluke ministarstva valjane jer zakoni i propisi ne zahtijevaju od Norveške da procjenjuje posljedice emisija iz izvoza nafte u inostranstvo.

-Procjene uticaja su u skladu sa važećim propisima, rekao je Goeran Oesterman Thegs, advokat koji zastupa vladu, u podnesku sudu. Breidablikk je započeo proizvodnju u oktobru, četiri mjeseca ranije nego što se očekivalo, dok bi Tyrving i Yggdrasil trebali biti pušteni u rad 2024. i 2027. godine.

-Agresivna politika o fosilima Norveške predstavlja katastrofu za klimu i ljude širom svijeta. Nemamo drugog izbora nego da se suočimo s norveškom vladom na sudu zbog ilegalnih naftnih polja, rekao je Frode Pleym, čelnik Greenpeacea u Norveškoj.
(Energetika.ba)