Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ekolozi u BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na granici s BiH

Autor: Energetika.ba
Ekolozi u BiH protiv odlaganja nuklearnog otpada na granici s BiH

Odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike Hrvatske da se na lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na Trgovskoj gori u općini Dvor ipak zbrinjava nuklearni otpad je poražavajuća i za svaku osudu te zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, istakli su ekolozi okupljeni u "Eko BiH mrežu".

Ta lokacija data je na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada, nuklearne elektrane (NE) Krško, uprkos dugogodišnjem apelu građana BiH, kao i mještana Hrvatske da se pronađe drugo mjesto za zbrinjavanje veoma opasnog otpada, s obzirom na to da bi mogao ugroziti više od 250.000 ljudi koji žive uz sliv rijeke Une.

- U jeku pandemije COVID 19, koja je svakog od nas paralisala na svoj način, kada strepimo za zdravlje najdražih, u vrijeme zatvorenih granica i zabrana okupljanja, nadležni iz Republike Hrvatske na jako ružan način zloupotrebljavaju aktuelnu situaciju, sada gdje se očekuje povećan stepen solidarnosti, saradnje i razumijevanja – naveli su iz nevladine organizacije "Green Team" iz Novog Grada/Bosanskog Novog.

Podsjećaju da su u septembru prošle godine organizovali mirne proteste u Novom Gradu, na kojima se okupilo više od 2.000 građana, s ciljem da se skrene pažnja nadležnih domaćih i inostranih institucija na ozbiljnost ovog problema.

Protest su podržali stanovnici iz 19 lokalnih zajednica iz BiH i Hrvatske (Velika Kladuša, Bihać, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Sanski Most, Krupa na Uni, Prijedor, Kostajnica, Kozarska Dubica, Tuzla, Zenica, Lukavac i Dvor, Majur, Petrinja, Sisak).

"Ne nuklearnom otpadu uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom!" jasno su poručili i iz organizacije "Climate Save Bosnia" uz podršku Aarhus centra u BiH i 17 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša/životne sredine koje su dio "Eko BiH mreže", ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, 29. jula 2019.

Tada je uručeno i protestno pismo ambasadoru Republike Hrvatske, koje je dostavljeno i nadležnim institucijama u BiH.

Izvršna direktorica "Aarhus centra" u BiH Emina Veljović ističe da je potpuno neshvatljivo da se ova lokacija godinama razmatrala kao adekvatno rješenje, uprkos činjenicama i dokazima koji upućuju na suprotno.

Energetika.ba / FENA