Energetika.ba
Zaštita okoliša

Energetska zajednica opet kritikuje vlast u BiH zbog Bloka 7

Autor: Energetika.ba
Energetska zajednica opet kritikuje vlast u BiH zbog Bloka 7

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je izvještaj u kojem se navodi kako je BiH nasjviše kršila zakon po pitanju zaštite okoliša među zemljama regije Zapadnog Balkana.

U izvještaju se navodi devet slučajeva kršenja zakona. Iza naše zemlje su Srbija i Ukrajina sa po pet slučajeva kršenja zakona.

"Vijeće ministara Energetske zajednice utvrdilo je ozbiljno kršenje Ugovora o Energetskoj zajednici, međutim, neusklađenost nije otklonjena. Ta neusklađenost najčešće uključuje pitanja od presudnog značaja za razvoj energetskog tržišta neke države u skladu s evropskim energetskim zakonom. BiH uporno pokazuje neuspjeh da ispuni Treći, pa čak i Drugi energetski paket", naveo je u izvještaju objasnio je zamjenik direktora Energetske zajednice Dirk Buschle.

Oni su po ko zna koji put kritikovali vlasti BiH da dodjele ugovor za izgradnju Termo bloka 7 u Tuzli kineskoj kompaniji.

"Pitanja od najveće važnosti za čitav region jesu rješavanje spora između operatora prijenosnog sistema Kosova i Srbije ili usklađenosti projekta elektrane Tuzla blok 7 s pravilima o državnoj pomoći", dodao je Buschle.

Pored toga, naša zemlja je dobila kritike i zbog visokih vrijednosti emisije ugljendioksida.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač poručio je kako se bliži kraj termoelektranama na ugalj.

"Situacija je posebno kritična na Zapadnom Balkanu, jer rok ističe da neke tvornice ostanu izvan mreže. Ugovorne strane Energetske zajednice moraju poduzeti hitne mjere na smanjenju emisija, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti", poručio je direktor Janez Kopač.

(Energetika.ba)