Energetika.ba
Razvojna šansa?

Fabrike za preradu uslov za eksploataciju litijuma u RS

Autor: Energetika.ba
Fabrike za preradu uslov za eksploataciju litijuma u RS
Litijum / Ilustracija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se ruda litijuma neće izvoziti iz RS nego su za bilo kakav razgovor o ovoj temi glavni uslov fabrike za preradu.

On je također istakao da bi sve moralo biti urađeno po ekološkim standardima.

Danas je očigledno da je litijum jedna od najvrijednijih ruda koja je potrebna čovječanstvu. Ukoliko se stvari sve više budu kretali ka upotrebi električnih automobila moraće se riješiti pitanje baterija. A litijum je jedna od osnovnih stvari, ne samo za to. Neki negativni primjeri u svijetu, u trećim zemljama, gdje dođu bogataši i sve razvale, pa to pokazuju da je loše. Ne mora da znači da će biti tako i kod nas. Mi nikome ništa nećemo dati u koncesiju - rekao je Dodik.

On je poručio da su za bilo kakvu eksploataciju litijum uslov fabrike. Dodik je poručio da se pokušava euforija iz Srbije prenijeti i u Republiku Srpsku. Naveo je primjer Termoelektrane Stanari za koji su tvrdili da će zagaditi okoliš.

"Da zagađuju ne bi im ni dali dozvolu. To je isto tako razvojna šansa i ne treba da je propustimo. Kada je bilo oko Stanara, rečeno je da imaju tehnologiju koja sprečava zagađenje. Duplo ispod minimalnih dozvoljenih standarda u Evropi. Tako se i desilo. Јe l' govorio neko u posljednjih 10 godina o zagađenju u Stanarima? Što su prije toga galamili? Vidite da ima rješenje, a ima rješenje i za ovo", kaže Dodik.