Energetika.ba
Zaštita okoliša

FBiH: Opstanak naše planete zavisi o dragocjenoj povezanosti tla i vode

Autor: Energetika.ba

U Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava se Svjetski dan tla - 5. decembra, a tim povodom iz Federalnog zavoda za agropedologiju podsjećaju da opstanak naše planete zavisi o dragocjenoj povezanosti tla i vode. Više od 95 posto hrane koju jedemo dolazi iz ta dva osnovna resursa.

Stoga je ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana tla "Tlo i voda, izvor života" ("Soil and water, a surce of life").

Cilj je podizanje svijesti o tlu i održivom gospodarenju tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene.

Tlo je osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem. Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Voda u zemljištu, preko koje biljke apsorbiraju hranjive tvari, povezuje naše ekosustave. Naši poljoprivredni sustavi temelje se na ovom simbiotskom odnosu.

Svjetski dan tla 2023. (WSD) i njegova kampanja imaju za cilj podići svijest o važnosti i odnosu između tla i vode u postizanju održivih i otpornih poljoprivredno-prehrambenih sustava.

WSD je jedinstvena globalna platforma koja ne samo da slavi tlo, već također osnažuje i angažira građane diljem svijeta da poboljšaju zdravlje tla, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za informisanje.

Svjetski dan tla obilježava se 5. decembra od 2013. godine, kada je proglašen na konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO UN) u Rimu.

(Energetika.ba)