Energetika.ba
Zaštita okoliša

GIKIL - Prioritet usklađivanje rada sa okolinskim zahtjevima

Autor: Energetika.ba
GIKIL - Prioritet usklađivanje rada sa okolinskim zahtjevima

Članovi Uprave Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) informisali su, na sastanku u Sarajevu, predstavnike Ministarstva okoliša i turizma FBiH i inspekcija o rezultatima ulaganja u projekte vezane za ekološko i sigurnosno poboljšanje rada fabrika, saopćeno je iz GIKIL-a.

Sastanak je održan kao rezultat nastavka dijaloga između Uprave GIKIL-a i predstavnika federalnih institucija, a radi pronalaženja optimalnog rješenja za nastavak rada kompanije.

Predstavnicima ministarstava i inspekcija detaljno je predstavljen i trenutni status izvršenja rješenja prema inspekcijskim nalozima.

Zamjenik generalnog direktora GIKIL-a Suad Imamović rekao je da Uprava  nastoji u potpunosti poštovati naložene mjere od  nadležnih organa, vodeći računa o svim tehnološko-sigurnosnim i ekološkim potrebama postrojenja.

- Informisali smo da je fabrika Azotara prestala sa radom prije 10 dana, a do kraja decembra sa radom će prestati i fabrika AMK, odnosno nakon što potrošimo posljednje zalihe sirovine. Također, proizvodnja u fabrici Koksara trenutno je smanjena na tehnološki minimum za siguran rad baterije - kazao je Imamović,  te dodao da Uprava ostaje opredijeljena da aktivno i užurbano radi na uklanjanju svih sigurnosno-ekoloških nedostataka u GIKIL-u.

Proteklih mjeseci u fabrici Koksara završena je instalacija potpuno novih rezervoara, pušten je u rad paralelan rad dvije linije amon-sulfata, završeni su poslovi na amonijačnim ispiračima, ugrađena su dva nova separatora katrana, u fabriku je dopremljen separator ulja i masti, a u toku je i nabavka centrifuge za amon-sulfat, kao i filtera za otprašivanje, saopćeno je iz GIKIL-a.

Energetika.ba / FENA