Energetika.ba
Zaštita okoliša

Glavni grad Indonezije najzagađeniji veliki grad na svijetu

Autor: Energetika.ba
Glavni grad Indonezije najzagađeniji veliki grad na svijetu

Indonezijska prijestolnica Jakarta postala je najzagađeniji veliki grad na svijetu, prema podacima kompanije za praćenje kvalitete zraka IQAir.

Navodi se da je Jakarta danima na vrhu svjetskih ljestvica jer se vlasti ne uspijevaju uhvatiti u koštac s porastom toksičnog smoga.

Procjenjuje se da je zagađenje zraka jedan od uzroka sedam miliona prijevremenih smrti svake godine, a Ujedinjeni narodi ga smatraju najvećim rizikom za zdravlje okoliša.

Glavni grad Indonezije i njegova okolina čine megalopolis od oko 30 miliona ljudi a koji je cijele sedmice nadmašio druge zagađene gradove, uključujući Rijad, Dohu i Lahore, po koncentraciji sitnih čestica poznatih kao PM2,5, navodi AFP.

Nalazi se na vrhu ljestvice švicarske kompanije IQAir koja prikuplja podataka o zagađenju i koja prati samo velike gradove svaki dan.

Jakarta je redovno na listi gradova u kojima su zabilježene "nezdrave" razine PM2,5 čestica, koje mogu prodrijeti u disajne puteve i uzrokovati probleme s disanjem, mnogo puta veće od razina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Predsjednik Joko Widodo rekao je novinarima u ponedjeljak da se planira uhvatiti u koštac s razinama zagađenja smanjenjem "tereta Jakarte" dok se zemlja priprema preseliti svoj glavni grad u Nusantara na otoku Borneo sljedeće godine.

Također je rekao da se planirana mreža podzemne željeznice u Jakarti "mora dovršiti" kako bi se smanjilo zagađenje.

Stanovnici su se žalili da zagađenje uzrokovano industrijskim smogom, saobraćajom i elektranama na ugljen utiče na njihove živote i zdravlje.

Energetika.ba