Energetika.ba
Istraživanje

Globalno zagrijavanje počelo brže nego što se očekivalo?

Autor: Energetika.ba
Globalno zagrijavanje počelo brže nego što se očekivalo?
Globalno zagrijavanje / Ilustracija

Istraživanje o morskim spužvama pokazala je da su globalne temperature možda rasle brže i počele rasti prije nego što se prethodno procjenjivalo, prema novom istraživanju.

Tim predvođen australskim naučnicima dobio je podatke o temperaturi oceana sačuvane u kosturima kalcijevog karbonata dugovječnih karipskih spužvi.

Istraživači su otkrili da je zagrijavanje u industrijskoj eri počelo sredinom 1860-ih, što je u skladu s onim što se moglo očekivati prema historijskim zapisima, ali više od 70 godina ranije nego što sugerišu zapisi iz mjerenja površinskih temperatura mora sa brodova.

Profesor Malcolm McCulloch sa Univerziteta Zapadne Australije rekao je da otkriće pokazuje da je globalno zagrijavanje podcijenjeno za oko 0,5 stepeni Celzijevih, što znači da smo bliže nego što se mislilo "zaštitnoj granici" od 1,5 stepeni Celzijevih iznad predindustrijskih nivoa postavljenih 2015. Pariški sporazumom.

"Međuvladin panel za klimatske promjene procijenio je da su prosječne globalne temperature porasle za 1,2 stepena Celzija do 2020., a temperature su zapravo već bile 1,7 stepeni Celzija iznad predindustrijskih nivoa", rekao je McCulloch u izjavi objavljenoj danas.

"Ako se sadašnje stope emisija nastave, prosječna globalna temperatura sigurno će prijeći 2 stepena Celzija do kasnih 2020-ih i biti više od 2,5 stepena Celzija iznad predindustrijskihnivoa do 2050.", dodao je.

"Mnogo brže stope zagrijavanja na kopnu u ovom trenutku, koje su također identifikovane istraživanjem, dodatno su zabrinjavajuće, pri čemu se očekuje da će prosječne temperature kopna biti oko 4 stepena Celzija iznad predindustrijskih nivoa do 2050.

"Ograničavanje globalnog zagrijavanja na najviše 2 stepena Celzija sada je glavni izazov, zbog čega je još hitnije prepoloviti emisije do početka 2030., a svakako ne kasnije od 2040."

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Climate Change.