Energetika.ba
Zaštita okoliša

Golić: Spriječiti izgradnju odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori

Autor: Energetika.ba

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da bi BiH trebalo da napravi još smjeliji diplomatski iskorak kako bi bila spriječena izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa Srpskom i BiH, kojom bi bilo ugroženo više od 200.000 ljudi.

"Nedavna hidrološka situacija u Hrvatskoj Kostajnici, kada je došlo do pojave nekoliko klizišta, pokazuje da smo potpuno bili u pravu kada smo ukazivali vlastima Hrvatske da to mjesto nije pogodno za odlaganje radioaktivnog otpada", istakla je Golićeva.

Ona je upozorila da pojava klizišta govori da je u blizini upravo tog odlagališta tlo podložno klizištima i zemljotresima.

"Nadam se da će institucije vlasti u BiH ozbiljnije shvatiti ovaj problem i da će sa vlastima Hrvatske postići dogovor da ovo odlagalište bude izmješteno na neko drugo mjesto. Nadam se da će vlasti Hrvatske shvatiti da ne mogu graditi skladište nuklearnog otpada na granici sa susjednom zemljom", rekla je Golićeva.

Ona je novinarima u Sarajevu, gdje učestvuje na seminaru o značaju nuklearne bezbjednosti, rekla da, prema njenom mišljenju, mnogi u BiH ne shvataju ovaj problem koji je više nego ozbiljan.

Golićeva smatra da institucije BiH treba da budu aktivnije u bilateralnom i multilateralnom smislu u razgovorima sa vlastima Hrvatske kako bi bila osujećena namjera izgradnje odlagališta i ovaj problem definitivno bio riješen.

Golićeva, koja je predsjedavajuća Radne grupe koju je imenovao Savjet ministara BiH, a koja se bavi problematikom Trgovske gore, naglasila je da su se opravdanim pokazala sva protivljenja izgradnji odlagališta, od Radne grupe i svih institucija vlasti BiH, preko lokalne zajednice do Parlamentarne skupštine BiH.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Slovenije predlagala Vladi Hrvatske da naprave zajedničko odlagalište u mjestu Vrbnik, a da je to Vlada Hrvatske odbila jer je to u blizine rijeke Save i da će ugroziti vodotok Save i mjesto odakle se snabdijevavju stanovnici Zagreba i okolnih mjesta sa vodom za piće.

Ona je zapitala šta je onda sa stanovnicima kraj Une koji vodu za piće koriste upravo iz te rijeke.

Golićeva je dodala da će se sa stanovnicima opština uz obale Une svim pravnim sredstvima boriti da ne bude izgrađeno odlagalište nuklearnog otpada.

"Mi nećemo odustati. Ja ću zajedno sa svim stanovnicima opština uz rijeku Unu biti do posljednjeg momenta i svim pravnim sredstvima ćemo se boriti da to odlagalište ne bude tu izgrađeno", rekla je Golićeva.

Ona je najavila da će aktivno učestvovati na konferenciji na kojoj će ponovo iskazati stav svih stanovnika koji žive u opštinama kraj rijeke Une i njihovom protivljenju da bude izgrađeno odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Ukazujući da bi izgradnjom odlagališta na Trgovskoj gori bilo ugroženo više od 200.000 stanovnika koji žive na obali Une, Golićeva je upozorila da stanovništvo te regije razmišlja o masovnom egzodusu, jer smatraju da je život u tim opštinama besmislen ukoliko bude izgrađeno odlagalište.

"Čime da se bave i kome da prodaju svoje proljoprivredne proizvode. Ko će da kupi proizvode uzgojene u neposrednoj blizini odlagališta nuklearnog otpada", zapitala je Golićeva.

Energetika.ba / SRNA