Energetika.ba
iea

Investicije u zelenu energiju globalno rastu na dva biliona dolara u 2024.

Autor: Energetika.ba
Investicije u zelenu energiju globalno rastu na dva biliona dolara u 2024.
Foto: Unsplash

Investicije u tehnologije i infrastrukturu za čiste izvore energije bi u 2024. godini trebalo da dostignu dva biliona dolara na svjetskom nivou, što će biti skoro duplo više od ulaganja u fosilna goriva. 

To pokazuje nezadrživ rast ulaganja u zelenu energiju s obzirom da su 2023. te investicije prvi put premašile iznos potrošen na fosilna goriva.

Rast se očekuje uprkos većim troškovima finansiranja, koji koče nove projekte čiste energije, posebno u zemljama u razvoju, navodi Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Bolja situacija u lancu snabdevanja i niže cene čistih tehnologija glavni su pokretači rasta investicija u ovaj sektor, što uključuje obnovljive izvore energije, električna vozila, nuklearnu energiju, elektroenergetske mreže, skladištenje energije, goriva sa niskim emisijama, energetsku efikasnost i toplotne pumpe, navodi IEA u najnovijem godišnjem izvještaju o ulaganjima u energetiku u svetu.

Izvršni direktor IEA Fatih Birol rekao je da investicije u čistu energiju postavljaju nove rekorde uprkos izazovnim ekonomskim uslovima.

„Za svaki dolar koji danas ide na fosilna goriva, skoro dva dolara se ulaže u čistu energiju“, podvukao je Birol.

Očekuje se da će investicije u ugalj, prirodni gas i naftu u 2024. godini dostići nešto više od jednog biliona dolara, saopštila je IEA, podsjećajući da je u 2023. ukupno ulaganje u obnovljive izvore energije i mreže po prvi put premašilo iznos potrošen na fosilna goriva, prenosi Balkan Green Energy News.

Solar dominantan u transformaciji energetskog sektora, uz investicije od 500 milijardi dolara u 2024.

U izvještaju se, takođe, ističe da je, kada je postignut Pariski sporazum 2015, ukupno ulaganje u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i nuklearne energije bilo dvostruko veće od iznosa koji je uložen u fosilna goriva, ali da će 2024. godine taj odnos porasti na jedan prema deset.

Najveću ulogu u transformaciji energetskog sektora ima solar, budući se sada više novca ulaže u fotonaponsku energiju nego sve druge tehnologije za proizvodnju električne energije zajedno. U 2024. godini, investicije u solar trebalo bi da porastu na 500 milijardi dolara zahvaljujući padu cijena fotonaponskih modula, navela je IEA.

Ulaganja u baterije za skladištenje energije ove godine 54 milijarde dolaraU izvještaju se takođe navodi da investicije u mreže rastu i da će u ovoj godini iznositi 400 milijardi dolara, u poređenju sa oko 300 milijardi dolara godišnje između 2015. i 2021. godine. U isto vrijeme, ulaganja u skladištenje energije u baterijama takođe rastu i trebalo bi da dostignu 54 milijarde dolara u 2024. godini zahvaljujući daljem padu troškova, navodi IEA.

Globalna nejednakost u investicijama u čistu energiju
Očekuje se da će Kina imati najveći udio u investicijama u čistu energiju u 2024. godini, sa procenjenim ulaganjima od 675 milijardi dolara, a slede Evropa i Sjedinjene Države, sa 370 milijardi dolara, odnosno 315 milijardi dolara.

Na ove tri privrede otpada više od dvije trećine svetskih investicija u čistu energiju, što naglašava globalni disparitet u ovoj oblasti, upozorava IEA.

Ulaganja u zemljama u razvoju čine samo 15 posto globalnog iznosa

Obim ulaganja u čiste izvore energije u privredama u razvoju, ne uključujući Kinu, trebalo bi da premaši 300 milijardi dolara, ali to čini samo oko 15 posto globalnih investicija.

U mnogim od ovih zemalja, visoka cijena kapitala koči razvoj novih projekata, upozorila je IEA.