Energetika.ba
Zaštita okoliša

INZ počeo realizaciju dva projekta iz oblasti zaštite okoliša

Autor: Energetika.ba
INZ počeo realizaciju dva projekta iz oblasti zaštite okoliša

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) počeo je realizaciju dva projekta iz oblasti zaštite okoliša - „Uticaj otpadnih voda na kvalitet riječnog vodotoka rijeke Bosne na području Zeničko-dobojskog kantona“ i "Ekološki i veterinarsko-zdravstveni aspekti uticaja farmi peradi na okoliš i stanovništvo sa prijedlogom mjera za zaštitu okoliša i stanovništva".

Prvim projektom rukovodi načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku INZ-a doc.dr.sc. Amir Ibrahimagić, a drugim projektom rukovodi dr.vet.med. Rusmir Goletić, stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u INZ-u.

Za te projekte su odobrena sredstva po Javnom pozivu za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu, a u skladu sa usvojenim Programom utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Projekte će realizovati projektni timovi INZ-a, a finansirani su dijelom od sredstava INZ-a i dijelom od sredstava resornog ministarstva ZDK, u skladu sa Odlukom o dodjeli sredstava za realizaciju programa, projekata i srodnih aktivnosti iz oblasti zaštite okoliša za 2019. godinu.

INZ i ovim svojim aktivnostima nastoji da doprinese sveukupnoj zaštiti okoliša na području ZDK ali i zaštiti javnog zdravlja stanovništva općenito, što nam je svako i uloga kao ustanove koja se bavi javnim zdravljem ljudi i životinja, saopćeno je iz INZ-a.

(FENA)