Energetika.ba
Zaštita okoliša

Klimatski samit COP28 otvoren pozivom na rješavanje pitanja fosilnih goriva

Autor: Energetika.ba
Klimatski samit COP28 otvoren pozivom na rješavanje pitanja fosilnih goriva

Novi predsjedavajući samita COP28, Sultan al-Jaber, otvorio je ovogodišnji klimatski samit UN-a u četvrtak pozivajući zemlje i kompanije koje proizvode fosilna goriva da rade zajedno na ispunjavanju globalnih klimatskih ciljeva, javlja Reuters.

Vlade država se pripremaju za maratonske pregovore o tome da li da se dogovore, po prvi put, o postepenom ukidanju svjetske upotrebe uglja, nafte i plina koji emituju CO2, glavnog izvora stakleničkih pliinova i globalnog zagrijavanja.

Jaber, koji je i izvršni direktor nacionalne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata ADNOC, nastojao je postići pomirljiv ton nakon višemjesečnih kritika zbog njegovog imenovanja na čelo COP28.

U svom uvodnom obraćanju, Jaber je priznao da postoje "snažni stavovi o ideji spominjanja fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije u zajedničkom kontekstu u pregovarački tekst, ali molim vas da radite zajedno."

- Od suštinske je važnosti da nijedno pitanje ne ostane po strani. I da, kao što sam rekao, moramo tražiti načine da uzmemo u obzir bitnost uloge koja fosilna goriva imaju - kazao je on.

On je pohvalio odluku svoje zemlje da se "proaktivno angažira" s kompanijama koje proizvode fosilna goriva i napomenuo da su mnoge nacionalne naftne kompanije usvojile neto nulte ciljeve za 2050. godinu.

- Zahvalan sam što su odlučili da se pridruže na ovom putu koji će donijeti velike promjene za sve - rekao je Jaber.

- Ali, moram reći, to nije dovoljno, a znam da oni mogu mnogo više - dodao je.

Kako je počela klimatska konferencija UN-a, delegati su se nadali da će ostvariti rani uspjeh oko fonda za katastrofe.

Predsjedništvo COP28 objavilo je u kasno u srijedu prijedlog da zemlje formalno usvoje nacrt novog fonda UN-a za siromašne zemlje pogođene klimatskim katastrofama poput ekstremnih poplava ili trajnih suša.

Rani napredak oko fonda za odštete koji su siromašnije zemlje zahtijevale godinama mogao bi pomoći da se podstaknu i drugi kompromisi koji će biti napravljeni tokom dvonedjeljnog samita.

Energetika.ba