Energetika.ba
Zaštita okoliša

Kompanija Nord Stream 2AG pustila 90.000 lososa u rijeku

Autor: Energetika.ba
Kompanija Nord Stream 2AG pustila 90.000 lososa u rijeku

Nord Stream 2 AG, izvođač radova na dvojnom gasovodu kojim se ruski prirodni gas preko Baltičkog mora doprema na tržište Europske unije (EU), pustio je 90.000 jedinki mlađi atlantskog lososa.

Mlađ je pušten u ruskom dijelu Finskog zaliva kao nadoknada za potencijalno oštećenje ribarstva tokom izgradnje plinovoda Nord Stream 2 u ruskim vodama.

"Nord Stream 2 je važan projekt za region Lenjingrada. Zadovoljstvo nam je nastaviti zajednički projekat uprave Lenjingrada i Nord Streama 2 koji se tiče važnog pitanja kao što je zaštita životne sredine i koji je u skladu s relevantnim sporazumom o saradnji potpisanim u februaru 2018. godine", rekao je Sergey Serdyukov, glavni tehnički direktor u Nord Stream 2AG.

On je rekao da će puštanje mlađi atlantskih lososa imati pozitivan uticaj na očuvanje biodiverziteta Baltičkog mora. Nord Stream 2 AG je objavila puštanje mlađi lososa u partnerstvu s ruskom kompanijom Fertoing Ltd.

Program kompenzacijskih mjera za 2018. godinu predviđa puštanje ukupno 170.000 jedinki mlađi lososa u rijeke Luga i Neva u najmanje dva navrata tokom mjeseca maja.

"Kompenzacijsko oslobađanje mladih lososa će se nastaviti kao dio projekta Nord Stream 2 i u narednim godinama", dodala je kompanija.

Projekat Nord Stream 2 koji je vrijedan 11 milijardi dolara trebao bi da provodi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje kroz dvojni gasovod koji dijelom od 1.230 kilometara prolazi ispod Baltičkog mora. Plinovod će biti pušten u rad početkom 2020. godine.

Energetika.ba / AA