Energetika.ba
Zaštita okoliša

Macdonald: Uključiti mlade u definisanje odgovora na klimatsku krizu

Autor: Energetika.ba

Mladi ljudi su resurs za pronalaženje rješenja za globalnu klimatsku krizu, istaknuto je na konferenciji "Mladi i mobilnost u kontekstu klimatskih promjena: izazovi i prilike", koja se održava danas u Sarajevu.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald poručila je da treba raditi s mladima kako bi se čuo njihov glas u definisanju odgovora na klimatsku krizu s kojom se svijet suočava.

Dodala je da mladi nisu pasivni i ne čekaju da neko za njih donese odluke i zato UN nastoji da ih uključi u procese koji će definisati njihovu budućnost.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjedavajući Zelenog kluba Saša Magazinović izjavio je da BiH ima obavezu da ozbiljnije pristupi temi klimatskih promjena i pokrene sve institucije kako bi suočavanje sa socioekonomskim posljedicama tih promjena bilo manje bolno za zemlju.

Naglasio je da je svijest mladih o toj temi više razvijena nego kod starijih generacija i zato mlade treba uvoditi u tu tematiku kako bi u budućnosti na odgovornim pozicijama radili bolje od mnogih kojima je to sada manje bitno.

Ambasador Arapske Republike Egipat u BiH Yasser Abdelrahman Ali Sorour naveo je da su klimatske promjene činjenica na koju moramo hitno reagovati i u čemu mladi imaju vrlo važnu ulogu, zbog čega je bitno da na ovakvim događajima iznesu svoje mišljenje.

Konferenciju zajednički organizuju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u saradnji s ambasadama Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Događaj je upriličen povodom ovogodišnje Konferencije strana Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama čiji domaćin će u novembru i decembru ove godine biti Ujedinjeni Arapski Emirati.

(Energetika.ba)