Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ministrica Pozder sa zvaničnicima ZDK razgovarala o stanju u okolišu

Autor: Energetika.ba
Ministrica Pozder sa zvaničnicima ZDK razgovarala o stanju u okolišu

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Vladu Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastala s ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Danijelom Pašićem, a potom i ministrom pravde i uprave Edinom Hasaničevićem, te sa dopredsjedavajućom Skupštine ZDK Behijom Kulović.

Na sastancima se razgovaralo o stanju u okolišu, ali i važnosti jačanja kapaciteta inspekcija kako bi nadzor nad zagađenjem i onima koji ga proizvode bio adekvatan i pravovremen.

Iz Ministarstva podsjećaju da je početkom ovog mjeseca na inicijativu ministrice Pozder zatražen inspekcijski nadzor nad velikim zagađivačima u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. U međuvremenu su, navode iz Ministarstva, informisani, kao i šira javnost, o ispuštanju nepoznate količine otpadnih voda u rijeku Bosnu na području Grada Zenice. Tragom ove informacije, zatražen je i inspekcijski nalaz o ovom onečišćenju.

Nakon posjete Vladi, uslijedio je sastanak s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem na kojem se razgovaralo i o kvaliteti zraka, te o Arcelor Mittalu, zatim deponiji Mošćanica i upravljanju otpadom. Razgovarano je i o neophodnosti promjene načina grijanja u individualnim objektima, te o mogućnosti zajedničkih projekata iz oblasti zaštite okoliša.

Ministrica Pozder obišla je i Institut „Kemal Kapetanović“ gdje se susrela sa direktorom Mustafom Hadžalićem. U Institutu je informisana o mjerenjima kvalitete i stanja zraka koja ovaj institut radi. Prilikom ovog susreta istaknuta je i važnost donošenja zakona o zaštiti zraka koji bi se uskoro trebao naći na sjednici Vlade FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Energetika.ba