Energetika.ba
Zaštita okoliša

Naučnici otkrili da vulkanske stijene oko Islanda mogu da smanje zagađenje

Autor: Energetika.ba
Naučnici otkrili da vulkanske stijene oko Islanda mogu da smanje zagađenje

Naučnici su tokom misije na krajnjem sjeveru Evrope otkrili da bazalt prisutan u vulkanskoj stijeni oko Islanda, može da igra ulogu u smanjenju ugljen-dioksida (CO2) iz atmosfere, prenio je danas portal Focus on Belgium.

Belgica, najnoviji belgijski naučni brod, proveo je dvije sedmice oko Islanda. Naučnike je posebno zanimala vulkanska stijena, veoma bogata bazaltom, koja je prisutna na tom području poslije izlivanja lave nakon brojnih erupacija još aktivnih vulkana.

Belgijski naučnici sa nekoliko univerziteta ispitali su stijene i njihovu mogućnost upijanja ugljen-dioksida zbog prisustva bazalta. Oni su otkrili da te vulkanske stijene u kontaktu sa vodom, Sjevernim morem, imaju veću moć apsorpcije CO2.

Već je poznato da mora i okeani imaju veću moć upijanja ugljen-dioksida od šuma, ali je sada otkriveno da alkalnost mora i okeana u kontaktu sa bazaltom dovodi do većeg upijanja CO2 iz atmosfere.

Naučnici smatraju da bi nekoliko vrsta minerala moglo da igra takvu ulogu, dodao je belgijski portal.

Istraživači planiraju partnerstva sa predstavnicima u rudarskoj i pomorskoj industriji u Belgiji da bi se to otkriće primjenilo.

Takvi projekti će svakako doprinijeti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali će ipak ostati samo jedan dio rješenja velikog klimatskog problema planete Zemlje, dodao je Focus on Belgium.

Energetika.ba