Energetika.ba
Zaštita okoliša

Njemačka do 2038. treba zatvoriti sve elektrane na ugljen

Autor: Energetika.ba
Njemačka do 2038. treba zatvoriti sve elektrane na ugljen
Predloženo je najmanje 40 milijardi eura pomoći pokrajinama koje će biti pogođene prelazom na druge energente. Riječ je o svoti manjoj od prvotnih 60 milijarda. Smjernice su rezultat kompromisa teško postignutog u subotu nakon više od 20 sati pregovora i moraju biti provedene u 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Prijedlozi odražavaju njemačku strategiju prelaza na obnovljive energije koje su već lani činile više od 40 posto, pa su prvi put u historiji potukle ugljen kao energent, a odluka o odbacivanju ugljena prekretnica je nakon odluke iz 2011. da Njemačka prekine korištenje nuklearne energije.

Vlada kancelarke Angele Merkel pozdravila je plan koji je pripremila komisija u kojem je 28 članova s pravom glasa iz svijeta industrije, akademske zajednice, udruženja za zaštitu okoliša i sindikata uz tri člana iz vladajućih stranka koji nemaju pravo glasa.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Westphalije koja proizvodi najviše ugljena i ujedno je najnaseljenija njemačka savezna pokrajina, rekao je da će strategija utrti put za ekonomski "održivu budućnost bez ugljena" u područjima koja o ugljenu snažno ovise.

Grupe za zaštitu okoliša najavile su da će pomno pratiti i pozivati vladu da ispuni zadane ciljeve, a zagovaraju da se odbacivanje ugljena dogodi i ranije.

Nasuprot njima, poslovna zajednica, koja je ranije upozoravala da bi prenagljen izlazak iz energije ugljena mogao potaknuti rast cijena, upozorava, a među njima je RWE, vodeći distributer električne energije u Njemačkoj, da je 2038. prerani rok.

Strategija će se provoditi u fazama. Prema predloženim planovima, energija ugljena u Njemačkoj trebala bi se prepoloviti do 2030. na 17 GW.

Ako prijedlozi budu provedeni bit će to druga velika intervencija na njemačkom energetskom tržištu u ovom desetljeću. Nakon havarije nuklearke Fukushima izazvane potresom i cunamijem u Japanu njemačka vlada odlučila je da će do 2022. prekinuti korištenje nuklearne energije.

Energetika.ba