Energetika.ba
Zaštita okoliša

Novogodišnja poruka Merkelove: Svom snagom protiv klimatskih promjena

Autor: Energetika.ba
Novogodišnja poruka Merkelove: Svom snagom protiv klimatskih promjena

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj novogodišnjoj poruci rekla da se bori sa klimatskim promjenama svom snagom kako bi budućim generacijama omogućila da žive u miru i prosperitetu.

"Globalno zagrijavanje je stvarno. Ono je prijetnja", rekla je Merkel u snimljenom govoru koji će biti emitovan sutra uveče, javlja Reuters. Rast svjetskih temperatura i probleme stvorene globalnim zagrijavanjem stvorili su ljudi.

"Dakle, moramo učiniti sve što je u ljudskoj moći da bismo prevazišli ovaj ljudski izazov. To je još uvijek moguće", rekla je Merkel.

"Imam 65 godina i u dobi sam u kojoj ja lično više neću doživljavati sve posljedice klimatskih promjena koje će se dogoditi ako političari ne preduzmu nešto", navela je kancelarka.

"Naša djeca i unuci će morati da žive sa posljedicama onoga što činimo ili ne činimo danas. Zato koristim svu snagu da Njemačka obezbijedi svoj doprinos - ekološki, ekonomski, društveni - da se klimatske promjene dovedu pod kontrolu", istakla je Merkel.

Ona je pozvala građane da razmisle kako bi se nosili sa izazovima koji proizlaze iz globalnog zagrijavanja.

Prema njenim riječima, da bismo to postigli, potrebna nam je više nego ikad hrabrost da razmišljamo na nov način, snaga da se napuste poznati putevi, spremnost za isprobavanje novih stvari i odlučnost da se radi brže, uvjereni da neobično može da uspije - i mora uspjeti ako hoćemo da generacija današnjih mladih ljudi i njihovih potomaka i dalje bude u stanju da živi dobro na ovoj Zemlji, zaključila je Merkel.

(NN)