Energetika.ba
Zaštita okoliša

Općina Neum dio projekta 'eWaster' za sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom

Autor: Energetika.ba
Općina Neum dio projekta 'eWaster' za sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom
Neum

Općina Neum jedina je općina iz Bosne i Hercegovine koja sudjeluje u projektu "Sprječavanje zagađenja voda Mediterana e-otpadom" (eWaster) kojemu je cilj, među ostalim, promovisati lokalne i regionalne politike za bolje upravljanje e-otpadom.

Također, ovim projektom želi se smanjiti zagađenje okoliša elektroničkim otpadom u odabranim područjima, istovremeno promovirajući nove inovativne modele eko-poslovanja, temeljene na tranziciji trenutno linearnog električnog i elektroničkog (E&E) sektora u održivi kružni model, saopćeno je iz Općine Neum.

Unifikacija i ujednačavanje kriterija gospodarenja otpadom u transnacionalnom području Mediterana ključna je za sprječavanje ilegalnog kretanja e-otpada iz područja sa strožim propisima iz ove oblasti, prema područjima s manje strožim propisima. Za zaustavljanje ove prijetnje potrebno je voditi brigu o zajedničkom planiranju i koordiniranom poslovnoj promociji.

S tim ciljem eWaster okuplja 11 partnera i 14 pridruženih, u tandemima tehničkih i političkih tijela, pokrivajući šest država članica EU-a i jednu državu IPA-e, koji će odobriti deset novih Akcijskih planova za gospodarenje e-otpadom koji pokrivaju glavne preporuke "Inicijative za cirkularnu elektroniku" iz Akcijskog Plana za kružno gospodarstvo Europske unije.