Energetika.ba
Zaštita okoliša

Postignut Sporazum o klimi: Smanjenje a ne ukidanje energije iz uglja

Autor: Energetika.ba
Postignut Sporazum o klimi: Smanjenje a ne ukidanje energije iz uglja

Sporazum o klimi postignut je u subotu uveče na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2021 (COP26) u Glazgowu, nakon nekoliko dana rasprave.
Svih 197 članica Ujedinjenih nacija su potpisale Sporazum, uprkos velikoj rezervi i razočarenju koje su mnogi izrazili za tekst Sporazuma, prenosi BBC.

Indija i Kina zatražile su ključnu promjenu sporazuma u posljednjem trenutku, pozivajući na "postupno smanjenje", a ne "postepeno ukidanje" energije uglja.

Ova je stavka u Sporazumu usvojena, ali su mnoge zemlje navele da su duboko razočarane.

Cjelodnevno prepiranje

Zemlje su se prepirale oko finih detalja u subotu cijeli dan - ali su posljednjim trenucima Indija i Kina nastojale da ublaže formulaciju oko uglja.

U prvobitnom nacrtu sporazuma bilo je navedeno da će zemlje "postepeno ukinuti" proizvodnju energije iz uglja bez upotrebe bilo koje tehnologije za smanjenje emisije CO2, poput skladištenja ugljika.

Ova formulacija je u finalnoj verziji Sporazuma promijenjena u "postepeno smanjivanje", što je izazvalo ljutite reakcije evropskih i nekoliko ostrvskih država.

Međutim, sve strane su se ipak složile s dogovorom, jer su mnogi ocijenili kako je cjelokupni paket bolje imati nego da uopšte nema dogovora.

Predsjednik COP-a Alok Sharma ranije je rekao delegatima kako je "ovo trenutak istine za našu planetu".

Američki izaslanik John Kerry izjavio je da tekst "podiže ambicije" na globalnom nivou i dodao da "ne možemo dopustiti da savršeno bude neprijatelj dobrog".

Samit se smatra ključnim momentom u pokušaju da zaustavi povećanje temperature na Zemlji i ograniče najgori uticaji klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je na kraju samita da svijet mora "preći u hitan režim" zbog klimatskih promjena, dok sporazum ne ide dovoljno daleko.

Međutim, on priznaje da se njime uspostavljaju "važni temelji za napredak" i predstavlja kompromis koji odražava "interese, kontradikcije i stanje političke volje" širom svijeta.

U poruci mladima, zajednicama i drugim ljudima na čelu aktivističkih pokreta u pogledu klimatskih promjena Guterres je naveo: „Znam da ste razočarani, ali put napretka nije uvijek ravna linija".

"Ponekad ima obilaznica, ponekad jaraka. Ali znam da možemo stići tamo", poručio je.

Greenpeace: Era uglja ipak se završava

Era uglja se završava, uprkos promjeni u Sporazumu u posljednjem trenutku, ocijenio je Greenpeace.

"Promijenili su riječ, ali ne mogu promijeniti signal koji dolazi sa ove COP, da se era uglja završava", izjavila je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan.

“U interesu je svih zemalja, uključujući one koje još uvijek sagorijevaju ugalj, da pređu na čistu obnovljivu energiju, a bogatije zemlje moraju učiniti više da podrže tu promjenu. Naša budućnost zavisi od toga", poručila je.

U prvom nacrtu potencijalnog sporazuma, objavljenom pred konferenciju o klimi COP26, bio je naveden poziv državama da ojačaju svoje ciljeve smanjenja ugljika do kraja naredne godine.

Nacrt sporazuma naglašavao je "uzbunu i zabrinutost" zbog globalnog zagrijavanja kojeg planeta već doživljava, te sadržavao poziv zemljama da smanje emisije plinova za pola do 2030. godine.

(Energetika.ba / RSE)