Energetika.ba
Zaštita okoliša

Potvrđena optužnica protiv Gangulija i GIKIL-a za onečišćenje okoliša

Autor: Energetika.ba
Potvrđena optužnica protiv Gangulija i GIKIL-a za onečišćenje okoliša
Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Debašiš Gangulija (49), doskorašnjeg generalnog direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac ( GIKIL) i protiv tog pravnog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša.

Ganguli, koji ima indijsko državljanstvo, je  pred samo podizanje optužnice smijenjen sa ove funkcije  te je napustio Bosnu i Hercegovinu nakon što je mu  Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i  vraćena mu je  putna isprava. Podsjećamo, to Tužilaštvo je  predlagalo određivanje mjere pritvora za Gangulija radi bojazni da će napustiti BiH, a nakon toga i da mu se produže mjere zabrane, što je sud odbio i ukinuo te mjere.

U optužnici je Tužilaštvo također predložilo da se Ganguliju odredi mjera jednomjesečnog pritvora te da se za njim raspiše međunarodna potjernica jer je trenutno nedostupan organima krivičnog gonjenja u BiH, o čemu se nadležni sud još nije očitovao. Optuženi je po zakonu, a na što je bio upozoren, bio u obavezi da o svakoj promjeni adrese obavijesti sud ili tužilaštvo, što nije učinio i što dodatno otežava njegovu dostupnost pravosuđu.

Optuženim Ganguliju i pravnom licu GIKIL se na teret stavlja propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina ( 2012-2017) bio dužan izvršiti ulaganja u iznosu od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi dovelo do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

Zbog propuštanja ulaganja u ekološke projekte, različitim vještačenjima i stručnim  analizama zraka, vode i tla,  nakon nekoliko događaja u kojima je došlo do izlijevanja katrana, amonijačne vode ili drugih štetnih materija u rijeku Spreču i okolinu Lukavca tokom 2018. godine, je utvrđeno  da je emisija štetnih i otrovnih polutanata,  od kojih su neki i kancerogeni,  dostizala od 500 do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene granične vrijednosti.

Također, optuženi su postupali suprotno  Zakonu  o zaštiti okoliša FBiH, kojim je propisano da se prilikom upravljanja opasnim supstancama ili kada  se primjenjuju opasne tehnologije u proizvodnji,  moraju preduzeti sve potrebne zaštitne i sigurnosne mjere kojima se opasnost po okoliš svodi na najniži stepen ili se eliminira,  te se tako onečišćenjem okoliša  konstantno izaziva opasnost po zdravlje ljudi, ali i  životinjskog i biljnog svijeta.

Tužilaštvo je provelo detaljnu istragu u tom predmetu u saradnji s MUP-om TK, federalnim vodnim i okolišnim inspektorima, a u istragu su bili  uključeni i vještaci i stručna lica u oblasti okoliša, kantonalne inspekcije, firma za kvalitet, standardizaciju i ekologiju,  kao i Agencija za vodno područje sliva rijeke Save.

Uz optužnicu su nadležnom sudu priloženi brojni dokazi: vještačenja, stručne analize, zapisnici o inspekcijskom nadzoru i drugi dokazni materijali.

Također,  nadležnom sudu je predloženo da se Ganguliju  izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti na odgovornoj poziciji u javnim ili privatnih preduzećima u BiH u trajanju od pet godina, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

Energetika.ba / FENA