Energetika.ba
Zaštita okoliša

#pricajmoozraku: Izložba Ambasade Švedske o zagađenju zraka u BiH

Autor: Energetika.ba
Brojni zvanični podaci pokazuju da građani BiH udišu gotovo najzagađeniji zrak u Evropi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, zagađenje u našoj zemlji može izazvati više od 3.500 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje.

Iz Ambasade Kraljevine Švedske u BiH stoga ističu da je jako važno da građani budu svjesni ovog problema i da se o njemu konstantno govori.

Upravo kako bi dala svoj doprinos podizanju svijesti građana BiH o važnosti borbe protiv zagađenja zraka, Ambasada Švedske danas je u Sarajevu upriličila izložbu fotografija pod nazivom #pricajmoozraku.

Autori fotografija su bh. građani koji su učestvovali u Facebook kampanji #pricajmoozraku na temu zagađenja zraka.

U izjavi medijima, švedski ambasador u našoj zemlji Anders Hagelberg rekao je da se mnoge zemlje bore sa sličnim problemom zagađenja zraka.

- Međutim, BiH je izložena jednom od najgorih zagađenja zraka u svijetu i zaista se konkretne stvari moraju napraviti, a mnoge zemlje do sada su pokazale da je po tom pitanju moguć napredak - kazao je Hagelberg.

Doprinos Švedske ogleda se u osiguranju ekspertize kako bi BiH pomogla u izradi okolišne strategije, ali i adekvatno i pravilno mjerenje zagađenja zraka u BiH.

- Također, podržavamo projekte energetske efikasnosti na javnim zgradama - dodao je ambasador Hagelberg.

Današnja izložba, kako je rekao, organizovana je kako bi se naglasila važnost uključivanja građana u javne debate po pitanju kvaliteta zraka u BiH.

Ambasador dodaje da Švedska godišnje izdvaja oko 17 miliona eura kao pomoć BiH, od čega se oko jedna trećina odnosi na okolišni sektor.

Anes Podić iz Udruženja „Eko akcija“ ističe da je stanje svijesti građana danas nešto bolje u odnosu na prije šest godina.

- Sama svijest situaciju neće promijeniti, a može je promijeniti samo odlučna akcija predvođena našim političkim elitama. Međutim, stanje je nažalost takvo da naše političke elite dobrobit građana i njihovo zdravlje apsolutno ne interesuju - kazao je Podić.

Podsjeća da je Sarajevo bilo na putu da problem zagađenja u potpunosti riješi 70-ih godina prošlog vijeka, kada je u tu svrhu uložen ogroman trud i novac. Međutim, stanje ne samo kvaliteta zraka, nego uopšte i zaštite okoliša u BiH danas je gore nego što je bilo tada.

- BiH ovakva nikada neće postati članicom EU. Znači, sva ova obećanja i uljuljkivanja uoči i poslije izbora, evropski i NATO put - to ne postoji, to je sve samo dimna zavjesa, a iza toga je grabež preostalih resursa u državi - poručio je Podić.

U odnosu na prije petnaestak godina, navodi, BiH se danas više zagađuje, više je automobila, zagađujućih materija, plastičnog otpada...

- Zaštita okoliša trebala bi da postane prioritet vlasti na način da se odvoje sredstva, ljudi i potrebni resursi da se problem rješava. Problem se zakopava pod tepih i to je taktika koju sve vlasti imaju od rata pa do danas - zaključio je Podić.

Energetika.ba