Energetika.ba
Zaštita okoliša

Stručni skup u Zenici: Potrebna ozbiljnija, stručnija i hitnija briga o načinu tretiranja zemljišta

Autor: Energetika.ba
Stručni skup u Zenici: Potrebna ozbiljnija, stručnija i hitnija briga o načinu tretiranja zemljišta

Zdravstveni profesionalci iz oblasti javnog zdravlja suglasili su se, na stručnom skupu u Zenici na Svjetski dan zemljišta, da je neophodno da se mnogo ozbiljnije, stručnije i što prije počne voditi briga o tome čime se tretiraju zemljište i poljoprivredne kulture, kao i da se hitno krene u revitalizaciju već oštećenih ili uništenih poljoprivrednih površina.

Tema današnjeg skupa bila je "Zemljište - izvor života", a istaknuta je bitnost naglašavanja povezanosti zemljišta i vode, resursa neophodnih za život. Uvodno izlaganje o Svjetskom danu zemljišta imala je Melita Lelić iz INZ-a.

"Zemljište je ključno za život i zdravlje i ljudi i životinja. Iz zemlje nam dolazi voda koju pijemo, hrana koju jedemo", ističe dr. Jasmin Durmišević iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), saopćeno je iz tog instituta.

Durmišević je kazao da sve što bacamo, na i u zemljište, na kraju dolazi opet do nas i u nas, "da li kroz vodu ili zemljište, kroz životinje i biljke kojima se hranimo a koje svoju hranu uzimaju iz i sa zemljišta".

Profesor dr. Nezir Tanović sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru iznio je niz podataka i zanimljivih činjenica o tome koliko zemlje obrađujemo, te šta od hrane proizvodimo a šta sve uvozimo u BiH.

"Zemljište je prvorazredna tema međunarodnog zakonodavstva i prava. Plodnog zemljišta je sve manje. Jednom centimetru tla potrebno je hiljadu godina da se stvori, da nastane, a nekoliko minuta da bude devastirano ili žrtva erozije", ističe prof. Tanović.

Svjetski dan zemljišta obilježava se 5. decembra, od 2014., kao jedan od datuma koje Ujedinjene nacije (UN) smatraju važnim za očuvanje životne sredine i zaštitu zdravlja cijele Planete.

(Energetika.ba)