Energetika.ba
Zaštita okoliša

Svjetska banka podržava održivu budućnost BiH

Autor: Energetika.ba
Svjetska banka podržava održivu budućnost BiH

Projekt energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i Dodatno financiranje za BEEP) provodi se od 2016. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljeno 89 zgrada javne namijene, te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano 2.300 zelenih radnih mjesta.

Tim povodom, delegacija Svjetske banke je danas posjetila zgradu Pravosudnih Institucija FBiH u Sarajevu, koja je jedan od 20 objekata javne namjene koji su prošli proces implementacije mjera energetske učinkovitosti u okviru Projekta u Kantonu Sarajevo, a u koje je investirano 14 miliona maraka.

Projekt “Energetske učinkovitosti za BiH” (AF BEEP) financira se putem kreditnih sredstava Svjetske banke, a rezultati ostvareni projektom u periodu od 2016. do 2023. godine najbolji su primjer dobre sinergije između ministarstva, projektnog tima i financijera.

U obnovu zgrade Pravosudnih Institucija FBiH uloženo je oko dva miliona i sto četrdeset hiljada KM. Očekivana godišnja ušteda energije, u ovom objektu, nakon implementacije mjera iznosi 613.538,00 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2/god. Ukupna površina zgrade Pravosudnih Institucija FBiH iznosi 5.725m2.

Implementacijom mjera energetske učinkovitosti su, istovremeno, osigurani bolji uvjeti za svakodnevni boravak i rad 265 korisnika ove obrazovne institucije.

Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, djelomične zamjene postojeće stolarije/bravarije, termoizolacija krova, uz zamjenu pokrova, ugradnja centralnog sustava hlađenja prostora, s ugradnjom nove cijevne mreže i ugradnjom ventilno-konvektora, zamjena postojećih kotlova energetski efikasnijima, kao i djelomična zamjena rasvjetnih tijela. Ova investicija ima za cilj smanjiti potrošnju energije u javnim objektima, pridonijeti ekonomskoj održivosti tekućih troškova za energiju i smanjiti emisiju CO2. Projekt BEEP predstavlja važan korak prema unapređenju energetske učinkovitosti i održivosti u Bosni i Hercegovini te doprinosi ciljevima ekološke održivosti i boljim uvjetima rada u javnim institucijama.

Delegacija Svjetske banke, zajedno s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, nastavit će pratiti implementaciju mjera energetske učinkovitosti kako bi osigurali daljnji napredak ovog važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu.

Provođenjem aktivnosti u okviru BEEP i AF BEEP projekata očekuje se smanjenje emisija CO2 više od 12.000 tona godišnje, dok uštede energije na godišnjem nivou iznose više od 34.000 MWh.