Energetika.ba
Zaštita okoliša

Trump kaže da bi odustao od obećanja SAD-a od 3 milijarde dolara za Zeleni klimatski fond

Autor: Energetika.ba
Trump kaže da bi odustao od obećanja SAD-a od 3 milijarde dolara za Zeleni klimatski fond

Donald Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, rekao je u srijedu da će, ako bude izabran, odustati od obećanja SAD-a od 3 milijarde dolara za globalni fond koji bi trebao pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije i prilagode se klimatskim promjenama.

Ovo obećanje je objavila potpredsjednica Kamala Harris ovog mjeseca u Dubaiju na klimatskom samitu COP28, iako je predmet politički podijeljenog američkog Kongresa, koji mora odobriti oslobađanje sredstava, Reuters.

Trump, koji je napad na administraciju ulaganja predsjednika Joea Bidena u obnovljive izvore energije učinio ključnim dijelom svoje predizborne poruke, rekao je da se protivi onome što je nazvao "klimatskim reparacijama" drugim zemljama.

Pomoćnik u kampanji potvrdio je da je Trump mislio na američko obećanje od 3 milijarde dolara Zelenom klimatskom fondu.

- Kada se vratim na funkciju, sve isplate klimatskih reparacija bit će odmah otkazane, rekao je Trump na predizbornom događaju u Coralvilleu u Iowa, dodajući da će nastojati da "povrati" sve uplate koje je izvršila Bidenova administracija.

Trump vodi svoje rivale za republikansku nominaciju za skoro 50 postotnih poena u nacionalnim istraživanjima javnog mnijenja, što znači da će se vjerovatno suočiti s Bidenom, potencijalnim kandidatom Demokratske stranke, na izborima u novembru 2024. godine.

(Eneregtika.ba)