Energetika.ba
Zaštita okoliša

U prvim danima 2019. očekuje se čišći zrak nego proteklog vikenda

Autor: Energetika.ba
U prvim danima 2019. očekuje se čišći zrak nego proteklog vikenda

Tokom vikenda kvalitet zraka u gradovima Federacije BiH u kojima se vrši monitoring je bila ozbiljno narušen i uglavnom nezdrav. Uspostava niskog sloja temperaturnog obrata atmosfere je uslovio da se za vrlo kratko vrijeme dostignu visoke koncentracije polutanata u zraku.

U subotu ujutro najviše koncentracije lebdećih čestica su mjerene u Jajcu ( >400 ug/m3, satne vrijednost), što je rijedak slučaj za ovaj grad da se nađe na vrhu nepopularne ljestvice zagađenja, rame uz rame sa Sarajevom, Zenicom i gradovima Tuzlanskog kantona. Sarajevo je ponovo, tokom vikenda spadalo u red najzagađenijih gradova svijeta – barem u odnosu na one gradove čiji su podaci o zagađenosti dostupni.

Izmjerene koncentracije lebdećih čestica – sitne prašine mikronske veličine su najveću vrijednost u nedelju imale na Ilidži, gdje je srednja dnevna vrijednost koncentracije iznosila 310 ug/m3, odnosno 6 puta više od zakonom propisane granične vrijednosti (50 ug/m3). Na ostalim mjernim mjestima u Sarajevu i Ilijašu taj je prosjek iznosio od 220 -275 ug/m3.

Koncentracije lebdećih čestica (PM10, PM2.5) su u svojim dnevnim prosjecima prekoračivale propisane granične vrijednosti na svim mjernim mjestima u FBiH, osim na pozadinskoj stanici Ivan Sedlo.

U Ilijašu, Kaknju, Zenici i Živinicama su osim visokih koncentracija lebdećih čestica zabilježene i visoke koncentracije sumpordioksida.

Jutros u 9 sati zrak je čist na većini mjernih mjesta osim u Zenici, Goraždu i Ilijašu, gdje se može nazvati umjereno zagađenim, dok su u Živinicama i dalje prisutne visoke koncentracije sumpordioksida.

U novogodišnjoj noći i prvim danima nove godine preovladavajuće meteorološke prilike neće dozvoliti stizanje takvog nivoa zagađenja kakav smo imali tokom dana vikenda te se očekuje čist zrak na širem području ili umjereno zagađen zrak u kotlinama Bosne.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Za sprovedbu koraka i mjera za spriječavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Energetika.ba / FENA