Energetika.ba
Zaštita okoliša

UNDP - Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu

Autor: Energetika.ba
UNDP - Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu

Završna konferencija projekta "Jačanje Zelene mreže u BiH“ pod nazivom "Zelena mreža za zeleniju i čistiju Bosnu i Hercegovinu“ održana je u UN House u Sarajevu. Projekt je finansijski podržala Ambasada Italije u Sarajevu, a implementirao i sufinancirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Tokom 2022. i 2023. godine više od 1200 mladih sudjelovalo je u više od 40 eko akcija čišćenja i ozelenjavanja te više od 20 eko tematskih radionica organiziranih u okviru tog projekta. Po završetku implementacije, Zelena mreža broji 74 članice od toga 47 udruga, 24 pojedinca i tri neformalne grupe iz 39 različitih općina iz oba entiteta i Distrikta Brčko.

Zelena mreža je platforma za mlade ljude iz različitih sredina Bosne i Hercegovine za interakciju i promicanje njihove predanosti zaštiti okoliša, a projekt je imao za cilj potaknuti svrsishodnu interakciju među mladima oko zaštite okoliša i aktivizma mladih, doprinoseći pomirenju i zaštiti prirode.

Kako je kazao na konferenciji zamjenik ambasadora Republike Italije u BiH Matteo Evangelista, Zelena mreža je bila samo ideja prije dvije godine kad ju je promovirala Ambasada Italije u BiH i 'postala je izuzetno postignuće zahvaljujući i našem partnerstvu s UNDP-om i talijanskim organizacijama civilnog društva'. Čestitao je svima koji su sudjelovali u tom uspjehu.

- Drago nam je vidjeti da je ta inicijativa pružila priliku mladima iz cijele Bosne i Hercegovine da se okupe i pokažu predanost zaštiti okoliša. Također sam sretan što mogu podijeliti da je Zelena mreža 2022. osvojila nagradu “Farnesina Verde”, koju dodjeljuje talijansko Ministarstvo vanjskih poslova najboljim zelenim projektima koje promovira naša mreža ambasada. Nastavimo svi zajedno raditi ka zelenijoj i čišćoj Bosni i Hercegovini, svakoga dana - kazao je.

Ta konferencija je bila prilika da mladi pokažu kreativnost i inovativnost u rješavanju problema zaštite okoliša. Na događaju su proglašeni pobjednici inovacijskog izazova - eko ideathona pod nazivom "Živjeti bez otpada je lako, osmislimo kako". Od brojnih ideja prezentiranih kroz inovacijski izazov na Platformi otvorenih inovacija, odabrane su tri pobjedničke ideje s ciljem promicanja održivosti okoliša u Bosni i Hercegovini i nagrađene vrijednim novčanim nagradama od 500, 1.000 i 2.500 KM.

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald izjavila je da je ogroman odaziv mladih u Bosni i Hercegovini. Više od 200 pojedinaca iz različitih regija izrazilo je interes za rješavanje pitanja okoliša kroz aktivnosti poput akcija čišćenja, sadnje drveća i eko šetnji unutar svojih zajednica.

- Također, drago mi je vidjeti uključenost lokalnih vlasti, koje pokazuju spremnost da podrže inicijative mladih za klimatske akcije. Ovo je dokaz sve većeg prepoznavanja važnosti uključivanja mladih glasova u oblikovanje politika zaštite okoliša - kazala je, saopćio je UNDP u BiH.

Projekt 'Jačanje Zelene mreže u BiH' bio je značajan korak ka postizanju zelenije i čišće Bosne i Hercegovine i promicanju svrsishodne interakcije među mladim ljudima iz različitih sredina i geografskih lokacija oko zaštite okoliša i aktivizma mladih, doprinoseći pomirenju i zaštiti prirode.

(Energetika.ba)