Energetika.ba
Zaštita okoliša

Visoke koncentracije teških metala u rijeci Spreči i jezeru Modrac

Autor: Energetika.ba
Visoke koncentracije teških metala u rijeci Spreči i jezeru Modrac

Visoke koncentracije teških metala, prije svega arsena, utvrđene su u vodama rijeke Spreče i jezera Modrac, pokazali su rezultati hemijske analize.

Također, utvrđena je visoka koncentracija olova na uzorku ribe iz jezera.

Te podatke danas je na okruglom stolu u Tuzli kazao ekspert Abdel Đozić.

- To je zaista ono što bi trebali u narednom periodu proširiti, ova istraživanja, da bi se tačno utvrdilo koji je stepen zagađenja ova dva vodna tijela, da bi se spriječile negativne posljedice po zdravlje opće populacije stanovništva našeg kantona - rekao je Đozić.

Iz federalnog zavoda za agropedologiju naglašavaju da su tla uz dolinu rijeke Spreče kvalitetna, a da su zagađenja uzrokovana najčešće ljudskim djelovanjem.

Uime Zavoda Ahmedin Salčinović je naglasio da je ljudski faktori uzročnik zagađenja.

- Tla, što se tiče doline rijeke Spreče su vrlo dobra, plodna, duboka tla, pogodna za većinu prvrednih kultura. Mora se voditi računa o koritu rijeke Spreče koje treba da se produbi da ne dolazi, poslije svake kiše, do izlijevanja iz korita - istakao je Salčinović.

''Analiza fizičko-hemijskih parametara i prisustva teških metala u jezeru Modrac i rijeci Spreči'' radni je naziv održanog okruglog stola. Održan je u sklopu Kampanje ''Voda za sve'', a u okviru Projekta ''Eko BiH''.

(FENA)