Zbog emisije štetnih plinova, iz Mercedesa najavili više hibridnih automobila

Zbog emisije štetnih plinova, iz Mercedesa najavili više hibridnih automobila

Postroženi testovi pokazali su znatno veću emisiju štetnih plinova iz Mercedes-Benzovih automobila u 2018. te su u krovnoj kompaniji Daimler najavili

Postroženi testovi pokazali su znatno veću emisiju štetnih plinova iz Mercedes-Benzovih automobila u 2018. te su u krovnoj kompaniji Daimler najavili razvoj električnih i hibridnih modela automobila.

Europski regulatori prisilili su automobilsku industriju da drastično smanji emisije stakleničkih plinova kako bi se ublažilo globalno zatopljenje, uključujući 40-postotno smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 2007. do 2021.

Skandal s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o ispušnim plinovima iz 2015. potaknuo ih je da postrože i metode testiranja kako bi odražavale stvarne uvjete vožnje, a rezultat je bio skok prosječne vrijednosti emisija u cijeloj automobilskoj industriji.

Zbog novih testova, ali i promjene ukusa kupaca i njihova okretanja težim sportskim terencima (SUV) prosječna je emisija Mercedesovih i Smartovih putničkih automobila porasla za sedam posto u 2018., na 134 grama CO2 po kilometru u 2018., prenosi Hina.

Potpredsjednik eDrive razvoja u Mercedes-Benz Carsu Jochen Hermann ističe kako to otežava snižavanje prosječne emisije na ciljanih 105 grama CO2 po kilometru do 2021 i rezultat će biti još intenzivnija elektrifikacija.

Mercedes-Benz Cars je do iduće godine najavio povećanje broja hibridnih i električnih modela na 20, s pet modela u 2018. Do 2025. godine 40 posto putničkih automobila bit će električni ili hibridni, priopćili su iz Daimlera.

Europski zakonodavci odlučili su u prosincu smanjiti emisiju plinova od 2021. do 2030. za dodatnih 37,5 posto.

Energetika.ba / FENA