Zovko i Kadić na forumu o energetskoj efikasnosti i klimi u Briselu

Zovko i Kadić na forumu o energetskoj efikasnosti i klimi u Briselu

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko i Sead Kadić učestvovaće na sastanku Parlamentarnog plenuma En

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko i Sead Kadić učestvovaće na sastanku Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice i na Trećem parlamentarnom forumu o energetskoj efikasnosti i klimi u jugoistočnoj Evropi, koji će 18. i 19. februara biti održani u Briselu.

Treći parlamentarni forum o energetskoj efikasnosti i klimi u jugoistočnoj Evropi, kojeg putem Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost u jugoistočnoj Evropi (ORF – EE) organizuje Njemačko društvo za razvojnu saradnju (GIZ), biće održan u funkciji pripreme za sastanak Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice.

Na Forumu će biti razmatran prvi nacrt izvještaja koji je u ime Parlamentarnog plenuma pripremio Aleksandar Damjanović, poslanik Skupštine Crne Gore, pod naslovom „Zajednički izvještaj o budućnosti energetske efikasnosti u Energetskoj zajednici nakon usvajanja paketa ’Čista energija u EU’ (’Čista energija za sve Evropljane’)“.

Na sastanku Parlamentarnog plenuma, kojeg organizuju Sekretarijat Energetske zajednice i Evropski parlament, biće razmatrana i usvojena zajednička izjava članova Evropskog parlamenta i članova parlamenata ugovornih strana u Ugovoru o uspostavljanju Energetske zajednice.

Biće razmatran i nacrt Zajedničkog izvještaja o jačanju promocije energije iz obnovljivih izvora u Energetskoj zajednici, kojeg su, uime Parlamentarnog plenuma, pripremili poslanici Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Hari Lokvenec i Goran Milevski.

Nacrt ovog izvještaja, na koji je delegatkinja u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko uložila dva amandmana, razmatran je na prethodnom sastanku Parlamentarnog plenuma održanom u Skoplju u novembru prošle godine, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Energetika.ba / FENA