Energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za region

Energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za region

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošom Šestakom, a u okviru zajedničke sjedni

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se sa ministrom za nacionalni razvoj Mađarske Miklošom Šestakom, a u okviru zajedničke sjednice dviju Vlada održane u Budimpešti.

Zajednička je ocjena dva ministra da su odnosi na najvišem nivou i da je snažna energetska saradnja Srbije i Mađarske važna za ukupnu regionalnu energetsku stabilnost, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike.

“Ključni su projekti u oblasti gasa. Novi gasovodi su neophodni, a prije svega interkonekcije koje će međusobno povezati Mađarsku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, ali i izgradnja unutrašnjih gasno-transportnih sistema koji bi omogućili protok većih količina gasa iz pravca Bugarske, kroz Srbiju i Mađarsku, ka centralnoevropskim gasnim skladištima”, rekao je Antić i dodao da će dva ministarstva pažljivo pratiti sve projekte i koordinirati međusobne aktivnosti.

Tokom susreta pozitivno je ocijenjeno i potpisivanje Memoranduma koji može da dovede do spajanja HUPH-a mađarske i SEEPEX-a, srpske berze električne energije, što je važan korak ka stvaranju regionalnog tržišta električne energije.

Energetika.ba