Projekt energetske efikasnosti: Obnavlja se još 28 javnih objekata u ZDK

Projekt energetske efikasnosti: Obnavlja se još 28 javnih objekata u ZDK

Na objektima 28 obrazovnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) bit će implementirane mjere energetske efikasnosti. Tim povodom, danas je

Na objektima 28 obrazovnih institucija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) bit će implementirane mjere energetske efikasnosti.

Tim povodom, danas je u prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK potpisan Sporazum o razumijevanju između federalnog ministra prostornog uređenja Josipa Martića i Spahije Kozlića, ministra obrazovanja nauke, kulture i sporta ZDK, te predstavnika javnih institucija čija je obnova planirana.

Ovaj sporazum je potpisan u okviru projekta „Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu“ (AF BEEP), koji iz kreditnih sredstava Svjetske banke, a putem implementacione jedinice, realizuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Ovom prilikom je potvrđena obnova još 28 objekata u Zeničko-dobojskom kantonu, uz implementaciju dodatnih mjera na dva objekta koja su ranije bila dio projekta.

Realizacija radova je planirana u periodu 2020.-2024. godine.

– U Zeničko-dobojskom kantonu je od 2016. godine, kada je započela implementacija projekta, pa sve do danas, uloženo skoro pet miliona KM za obnovu 16 javnih objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija. Procijenjena godišnja ušteda iznosi preko pola miliona KM, a smanjena je i emisija CO2 za 1.045 tona godišnje – izjavio je federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Dodao je kako su planirane investicije za naredne četiri godine u funkciji pružanja ugodnijeg boravka korisnicima i zaposlenicima spomenutih objekata, kao i zaštite okoliša.

– Ranije implementirane aktivnosti su nam dokazale enormne benefite ovih investicija i veliko mi je zadovoljstvo što i u narednom periodu nastavljamo sa realizacijom projekta AF BEEP – kazao je Martić.

Realizacijom planiranih investicija u gradovima i općinama ZDK-a, poput Zenice, Tešnja, Kaknja, Maglaja, Zavidovića, Olova i drugih, osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti će dobiti priliku da svoje dane u klupama provode u toplijim i energijski efikasnijim prostorijama.

Značajan je i doprinos smanjenju zagađenja zraka u cijelom kantonu, uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva koja su trenutno u upotrebi.

– Danas počinje konkretizacija jednog velikog projekta implementacije mjera energijske efikasnosti, s ciljem utopljavanja škola na području našeg kantona. Među 28 objekata koji će biti obnovljeni postoje oni koji su zaista neadekvatni za izvođenje nastave, čiji ćemo kvalitet na ovaj način definitivno poboljšati. Vrijednost ovog projekta je skoro 11 miliona KM, a početak radova očekujemo u februaru naredne godine – istakao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kutlure i sporta ZDK.

Implementacija mjera energetske efikasnosti je u protekle četiri godine uspješno završena na 55 objekata s područja Federacije BiH, u čiju obnovu je uloženo preko 25 miliona KM. Godišnje uštede procjenjuju se na oko tri miliona KM, a emisija CO2 smanjena je za više od 4.500 tona godišnje, saopćeno je iz ZDK.

 

Energetika.ba / FENA