Ambasador Švedske domaćin sastanka sa ministrima na temu zaštite okoliša

Ambasador Švedske domaćin sastanka sa ministrima na temu zaštite okoliša

Ambasador Švedske u BiH, Anders Hagelberg, upriličio je radni ručak za ministra Mirka Šarovića (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH)

Ambasador Švedske u BiH, Anders Hagelberg, upriličio je radni ručak za ministra Mirka Šarovića (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH), ministricu Srebrenku Golić (Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske), ministricu Editu Đapo (Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH), Sinišu Milića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH, ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka, specijalnog predstavnika Evropske unije, predstavnike Instituta za zaštitu okoliša grada Štokholma (SEI), te predstavnike ambasade Švedske. Cilj ovog sastanka je promoviranje početnih aktivnosti vezanih za pružanje podrške razvoju okolišnih strateških dokumenata u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je bio prilika za otvorenu i pozitivnu diskusiju i tom prilikom svi učesnici su izrazili želju za međusobnom saradnjom kako bi radili zajedno na jačanju stateškog pristupa ovom sektoru.

U ovom, početnom periodu, Institut za zaštitu okoliša grada Štokholma (SEI) treba da izradi detaljni projektni dokument i uslove za dugoročni projekat koji se odnosi na razvoj strategija okoliša u BiH. Ovaj dokument biće osnova za donošenje odluke da li će Švedska finansirati projekat.

”Raduje me da je ambasada Švedske u mogućnosti da podrži BiH u početnim koracima razvoja okolišnih strateških dokumenata, uključujući državni i na entitetske nivoe i to uz pomoć znanja i ekpertize stručnjaka iz Štokholskog instituta za okoliš (SEI). Okolišni sektor čini jednu trećinu legislative EU i upravo zbog toga veoma je važno razviti okolišne politike u BiH. Veliko zadovoljstvo mi pričinjava činjenica da su ministri posvećeni ovom procesu što su danas i dokazali”, rekao je ambasador Hagelberg.

Ministri su potvrdili potrebu i važnost postojanja strateškog planiranja okolišnog sektora kao i postojanje akcionih planova. Oni su izrazili istinsku spremnost da zajednički rade na razvijanju tog sektora uz tehničku podršku Štokholskog instituta za okoliš (SEI) i Švedske.

Energetika.ba