Analize stručnjaka potvrdile: Blok 7 nema budućnost

Analize stručnjaka potvrdile: Blok 7 nema budućnost

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je da je Savjetodavni odbor predao zvanično mišljenje u predmetu protiv BiH. Predmet se odnosi na garanciju

Sekretarijat Energetske zajednice objavio je da je Savjetodavni odbor predao zvanično mišljenje u predmetu protiv BiH. Predmet se odnosi na garanciju FBiH za kredit koji je Elektroprivreda BiH uzela od kineske Eximbanke, za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Savjetodavni odbor je potvrdio argumentaciju Sekretarijata Energetske zajednice da odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravilima Evropske unije o državnoj pomoći, te da garancija za kredit za Blok 7 predstavlja državnu pomoć.

Mišljenje Savjetodavnog odbora je potrebno kao posljednji korak prije nego što Vijeće ministara članica Energetske zajednice donese odluku o ovom pitanju 30. novembra.

“Ovo je još jedna u nizu potvrda da Blok 7 termoelektrane Tuzla nema budućnosti. Ostaje da vidimo da li će se pojedini predstavnici vlasti i Elektroprivrede i dalje igrati sa novcem građana Bosne i Hercegovine i pod svaku cijenu tvrdoglavo srljati u propast”, kazao je Denis Žiško iz Aarhus Centra Tuzla.

Projekt izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla, istakao je Žiško, se nalazi u ozbiljnim problemima i zbog odustajanja firme General Electric, od isporuke opreme definirane potpisanim ugovorom. Izvođač radova, Gezhouba, nudi alternativnu kinesku tehnologiju, a vlasti FBiH trenutno razmatraju da li da odustanu od projekta ili će riskirati nastavak projekta sa nepoznatom kineskom tehnologijom.

“Izgradnja Bloka 7 termoelektrane Tuzla se predstavlja kao razvojna šansa za Federaciju BiH, ali će zapravo biti mlinski kamen oko vrata. Pretpostavke koje su uključene u studiju izvodljivosti su apsolutno nerealne i nema teorije da će blok 7 biti isplativ. Ova vijest iz Energetske zajednice je još jedan razlog za odustajanje od projekta i razvijanje održivih alternativa”, kazala je Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch-a.

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine je 2018. utvrdilo je da ova garancija ne sadrži elemente državne pomoći, međutim udruženje Aarhus Centar BiH i mreža CEE Bankwatch se nisu složili. U septembru 2018. su predali zahtjev Energetskoj zajednici da se istraži usklađenost garancija sa pravilima Sporazuma o uspostavi Energetske zajednice, a Sekretarijat Energetske zajednice je u martu. 2019. otvorio postupak protiv Bosne i Hercegovine.

 

Energetika.ba