Bajramović: Dugogodišnja saradnja u elektroenergetskom sektoru od interesa za BiH i Crnu Goru

Bajramović: Dugogodišnja saradnja u elektroenergetskom sektoru od interesa za BiH i Crnu Goru

Potpredsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Zijad Bajramović izjavio je da postoji uspj

Potpredsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Zijad Bajramović izjavio je da postoji uspješna dugogodišnja saradnja u elektroenergetskom sektoru od interesa za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, te da se razmjena i trgovina električne energije svakodnevno odvija kroz pet interkonektivnih visokonaponskih prenosnih dalekovoda.

Bajramović će od 9. do 12. maja prisustvovati VIII savjetovanju Crnogorskog komiteta CIGRE u Budvi što će biti prilika da se razmotre i razviju različiti oblici saradnje i traže zajednički odgovori na pitanja razvoja elektroenergetskog sistema, obnovljivih izvora električne energije, a sve u kontekstu nove geopolitičke situacije, energetske krize i zahtjeva Energetske zajednice.

– Posebno bih istakao saradnju i koordinaciju u planiranju izgradnje, eksploataciji i upravljanju prenosnim sistemima Crne Gore i BiH unutar zajedničkog ENTSO–E sistema – rekao je Bajramović za Fenu.

Na Savjetovanju CIGRE Crne Gore učestvovat će oko 200 stručnjaka i autora 71 stručnog referata. Među njima su i četiri rada autora iz BiH. Ključna pitanja u raspravi za okruglim stolom biće integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetskom sistemu Crne Gore, upozorenja i lekcije u vezi energetske krize, te izazovi i rješenja u oblasti solarne energetike.

U skladu sa Evropskim tržišnim principima i regulativama za integraciju tržišta električne energije, Crnogorski elektroprenosnosni sistem (CGES) i Nezavisni operator sistema u BiH (NOSBiH), zajedno sa operatorima sistema jugoistočne Evrope vrše dodjelu prava na korištenje prekograničnih prenosnih kapaciteta. Aukcije provodi zajednička Aukcijska kuća za jugoistočnu Evropu (SEE CAO) sa sjedištem u Podgorici. Također postoji saradnja operatora sistema u sklopu eksploatacije podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

Predsjednik Crnogorskog komiteta CIGRE Predrag Mijajlović je rekao da im je cilj da kroz živu riječ učvrste i razviju razmjenu znanja i informacija među stručnjacima, afirmišu i podstaknu stvaranje novog koncepta u energetici.

– Energetski sektor je jedan od rijetkih koji još ima snage da pokrene intenzivnu privrednu obnovu – istakao je Mijajlović u svom pozdravnom pismu.

 

Energetika.ba / FENA