BH K CIGRE – BiH ove godine značajno podbacila u proizvodnji električne energije

BH K CIGRE – BiH ove godine značajno podbacila u proizvodnji električne energije

Predsjednik Bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH ove godine značaj

Predsjednik Bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH ove godine značajno podbacila u proizvodnji električne energije s proizvedenih 14 TWh u odnosu na 16,3 TWh iz 2021.

Istakao je da to drastično utiče na BDP u BiH jer energetika u ukupnoj privrednoj aktivnosti učestvuje sa 30 posto.

– Glavni razlog za taj podbačaj je veliko smanjenje proizvodnje uglja u koncernu Elektroprivrede BiH od 1,8 miliona tona u odnosu na period od prije četiri godine – naveo je Bičakčić.

Dodao je da su pojačane padavine u drugom dijelu godine malo popravile energetsku situaciju, što će omogućiti da prebrodimo ovu zimu.

Bičakčić je rekao da je zabilježeno i značajno smanjenje izvoza električne energije u 2022., a najveći izvoznik bila je privatna kompanija EFT sa svojom termoelektranom Stanari.

– U strategijama za blisku budućnost stvari će morati biti ozbiljno popravljene. Sad kada i Njemačka reaktivira svoje rudnike mi moramo održati proizvodnju svojih koliko je to moguće – poručio je Bičakčić.

Potcrtao je da je neophodna reforma cijenovnog sistema uglja kako bi tržišna cijena tone uglja bila prepoznata.

Energetika.ba / FENA