BHK CIGRE – Energetičari sustižu Evropu

BHK CIGRE – Energetičari sustižu Evropu

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) započeo je pripreme za organizaciju 14. savjetovanja koje će

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) započeo je pripreme za organizaciju 14. savjetovanja koje će ove godine biti održano u Neumu.

Riječ je o tradicionalnom stručnom događaju na kojem kroz prezentaciju i razmatranje stručnih radova elektroenergetičari temeljito analiziraju stanje u elektroenergetskom sektoru i predlažu rješenja za njegovo bolje funkcionisanje, veću pouzdanost i budući razvoj.

– Kako to sugeriše i idejno rješenje plakata ovog skupa, fokus će biti na opskrbi električnih automobila pogonskom energijom i korištenju obnovljivih izvora u proizvodnji struje. Bosna i Hercegovina u jednom i u drugom ozbiljno kasni za Evropom – rečeno je Feni u BHK CIGRE.

Upravni odbor CIGRE u BiH odlučio je da rok za prijavu referata sa sažetkom bude 29. mart, a za njihovu dostavu 28. juni.

Na trinaestom savjetovanju održanom u jesen 2017. godine prezentirano je oko 160 stručnih referata, a predsjednik ovog komiteta Edhem Bičakčić očekuje da će ove godine taj broj biti premašen s obzirom na to da je u međuvremenu ova strukovna organizacija ojačana i omasovljena i da je njen ugled među inženjerima elektrostruke, ali i drugim visokostručnim kadrovima, znatno porastao u odnosu na raniji period.

Među njima je ne mali broj mladih ljudi za koje je, kako kaže „vrlo važno da u svojoj struci nastoje da dosegnu vrh“.

CIGRE danas broji oko 400 članova i to je kako naglašavaju iz bh. komiteta, dovoljna kritična masa da se uhvati korak sa evropskim standardima i stremljenjima.

Aktivnost Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme osim savjetovanja obilježit će i niz drugih stručnih skupova s ciljem da se onima koji donose odluke u području elektroenergetike ponude najbolja tehnička i druga rješenja i ubrza ukupan razvoj BiH.

 

Energetika.ba / FENA